Šest stvari iz kuhinje kojih se morate rešiti što pre

Raščišćavanje kuhinje može izgledati kao ogroman projekat, pa je mnogo lakše ovaj posao podeliti na delove kojima je lakše upravljati.

Na taj način ne morate ceo dan da čistite kuhinjske ormariće i fioke. Najbolji način da započnete ovaj zadatak je da uklonite stvari koje moraju da odu što je pre moguće. To su predmeti koji mogu stvoriti opasnost, nemaju svrhu ili stvaraju nepotreban nered. Otarasite ih se što je pre moguće da biste mogli da pređete na detaljnije stvari, prenosi House Digest.

Polomljeno posuđe

Iako vam može biti teško da bacite oštećeno posuđe, posebno ako je deo kompleta,  to je nešto o čemu biste trebali ozbiljno da razmislite. Pukotine nisu samo estetski nedostaci – one takođe mogu pomoći u širenju patogena i razmnožavanju bakterija.

Bakterije se mogu naseliti u ovim poroznim komadima, a pukotine debljine dlake teško se čiste pravilno.

Začini sa isteklim rokom trajanja

Iako možda nema datuma isteka za sve vaše boce začina, postoje opšti vremenski rokovi koje možete pratiti kako biste bili sigurni da ne čuvate začine kojima je istekao rok trajanja.

Ekstrakti će početi da blede nakon dve godine; cele začine je najbolje iskoristiti u prve tri godine od kupovine, mlevene baciti posle dve godine, a lisnato bilje ima rok trajanja oko godinu dana.

Izuzetak od ovih pravila su ekstrakt vanile i so, koji će trajati zauvek.

Bezbroj šoljica

Svi znamo koliko je lako steći naviku sakupljanja šoljica, bilo da ih dobijete na putovanju, slučajno ih donesete kući iz kancelarije ili jednostavno ne možete da odolite novom dizajnu koji ste primetili u prodavnici.

Ali kada vaš ormarić za šolje postane pretrpan, vreme je da smanjite svoju kolekciju. U idealnom slučaju, vaš broj šoljica odražava broj ljudi u vašem domaćinstvu i koliko šoljica konzumiraju dnevno. Ako u vašem domu žive dve osobe i koristite tri šoljice dnevno, u ormanu bi trebalo da bude između šest i deset šoljica. Ako ih imate skoro 20, vreme je da proredite kolekciju.

Plastične posude bez poklopca

Svi imamo plastične posude koje su nekako izgubile svoje poklopce i više ne služe svrsi. Umesto da ih zadržite, odvojite jedno popodne da ih bacite ili prenamete.

Verovatno ćete se iznenaditi koliko dodatnog prostora za skladištenje imate nakon što ih očistite. Da biste izbegli ovaj problem u budućnosti, organizujte fioku tako da posude i poklopci uvek budu zajedno.

Izgrebani teflonski tiganji

Teflonski nelepljivi tiganji koji se ljušte osim što stvaraju nered takođe mogu biti opasni. Nelepljive posude su obložene politetrafluoroetilenom, takođe poznatim kao teflon, koji se sastoji od mešavine atoma fluora i ugljenika. Ako se koriste na temperaturi ne višoj od 260 stepeni Celzijusa, ovi tiganji su sasvim u redu.

Međutim, ako zaista pojačate toplotu i pregrejete tiganje, ne samo da mogu da ispuste toksične hemikalije u vazduh, već se i komadići teflona mogu odlomiti i ući u vašu hranu, prenosi N1.info.hr.

Napukle drvene varjače

Slično oštećenom posuđu, vlaga se može zarobiti u pukotinama i omogućiti rast štetnih bakterija. Drvo je takođe veoma porozno, što znači da bakterije ne sede samo na površini, već se probijaju i unutra.

Ovo obično nije razlog za zabrinutost jer se ove bakterije ne prenose. Ovo se dešava kada se predmeti lome ili raspadaju, izlažući patogene koji se nalaze unutra i omogućavajući im da se prenesu u vašu hranu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kuhinjapredmeti
Komentari (0)
Dodaj komentar