Skrivena opasnost u kući koju mnogi ignorišu: Ovu grešku s produžnim kablom nemojte praviti

Vatrogasci upozoravaju da produžni kablovi nisu dizajnirani da izdrže prevelika strujna opterećenja i da postoji opasnost od pregrevanja i požara ako ih preopterete. Dodatno uključivanje električnih uređaja kao što su radijatori može dodatno povećati rizik od požara u domu, posebno ako su televizor, računar i lampa već uključeni.

Preporučuje se da se veći električni uređaji, kao što su radijatori, priključe direktno u zidnu utičnicu umesto da koristite produžne kablove. Takođe, veliki uređaji nikada ne bi trebalo da budu uključeni u produžni kabl. Ako se produžni kabl i dalje koristi, važno je redovno proveravati stanje žica na uređajima i zameniti ih ako su oštećene.

Da biste sprečili pregrevanje, važno je da sve kablove i utičnice držite dalje od izvora toplote i obezbedite dovoljno prostora oko uređaja. Takođe, uvek treba da isključite uređaje koji se ne koriste.

Na šta treba paziti

Stručnjaci takođe preporučuju držanje velikih uređaja podalje od zida kako bi se izbeglo zadržavanje toplote i izbegavanje ostavljanja laptopa ili punjača za telefon na krevetu, posebno ako su svetla upaljena, što može povećati rizik od požara.

Važno je da izbegnete prekomerno savijanje ili uvrtanje produžnih kablova kako biste sprečili oštećenje unutar kabla i da ne koristite oštećene utikače ili utičnice na produžnom kablu. Ako primetite bilo kakvo oštećenje, preporučuje se da odmah zamenite utikače ili potražite stručnu pomoć.

Takođe je važno da koristite produžni kabl odgovarajuće dužine za vaše uređaje da biste sprečili pregrevanje.

Produžni kabl treba postaviti na mesto gde neće biti izložen direktnoj sunčevoj svetlosti ili ekstremnim temperaturama. Ako se produžni kabl koristi spolja, važno je da koristite odgovarajući vodootporni kabl i da utikače držite iznad nivoa zemlje kako biste izbegli kontakt sa vlagom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

greškaprodužni kabl
Komentari (0)
Dodaj komentar