Slobodno prospite SO po kući: Začin koji čini čuda u vašem domu

So se osim kao začin vekovima koristi u razne svrhe – za čišćenje, domaćinstva, higijenskim navikama, u tretmanima za lepotu… Potpuno je bezbedna, izuzetno efikasna, nije skupa i jednostavna za upotrebu. Evo nekoliko iznenađujućih i praktičnih upotreba koje ima so.

1. Drži mrave podalje

So možete koristiti kako biste odstranili mrave iz svog doma. Ukoliko želite da ih držite podalje od mesta sa hranom ili prozora, definitivno bi trebalo da isprobate ovaj metod.

Uradite sledeće – samo stavite malo soli na okvir prozora ili bilo koju drugu površinu kuda mravi dolaze.

Napomena: So smanjuje nivo vlažnosti u domu kada se koristi na ovaj način.

2. Polira mesing, srebro i bakar

Ukoliko imate nakit i predmete od srebra, bakra i mesinga isprobajte so, ona će vam pomoći da ih održavate blistavim. So je najjednostavnije nekorozivno sredstvo za ovaj problem.

Napravite pastu od soli i sirćeta i istrljajte svoje ornamente njome kako bi se oni sijali nakon ispiranja. Mešavina soli i sirćeta će rastvoriti svaki vid nečistoće.

3. Čisti prozore u domu i u automobilu

Mešavinu koristite sirćeta i vode koristite za čišćenje umrljanih prozora, kako i u kući tako i u automobilu. Vaši prozori će ostati čisti duže vreme nakon toka.

Ukoliko želite da očistite svoj prozor i rešite se upornih mrlja sa stakla, pomešajte 1-2 kašike soli u 4 litre tople vode.

4. Čisti odliv od sudopere

So će istopiti naslage masti koje zapušavaju sudoperu i stvaraju neprijatan miris.

Samo pomešajte so i toplu vodu i sipajte mešavinu u sudoperu.

5. Podmlađuje kožu

So je takođe odlična za podmlađivanje kože. Sve što treba da uradite jeste da pomešate so i ulje od lavande kako bi ste napravili neverovatan piling.

Zatim celo telo istrljajte ovom mešavinom kako biste uklonili nečistoću sa vaše kože. So je odličan piling jer podmlađuje kožu tako što uklanja mrtve ćelije.

6. Osvežava boju vašeg kućnog tekstila

Možete koristiti ovaj sastojak kako biste vratili originalni intenzitet i sjaj boje vaših zavesa i tepiha. So može vratiti njihovu staru boju samo posle jednog pranja.

Samo potopite krpu u koncentrisanu slanu vodu i istrljajte njome vaše zavese i tepihe. Ovom metodom možete očistiti mrlje koje je skoro nemoguće ukloniti kupovnim deterdžentima.

7. Odlična je kao lek za zube

Ukoliko vas boli zub ili usna duplja, mešavina soli i vode je odlična kao vodica za ispiranje usta a ima i umirujući efekat.

Samo rastvorite so u toploj vodi i mešavinu promućkajte u ustima.

Trebalo bi da znate da mešavinom soli i sode-bikarbone takođe možete izbeleti zube. Ovu mešavinu možete koristiti kad god poželite jer ne ostavlja loše posledice.

8. Održava odeću nakon pranja

Možete koristiti so da biste sprečili isušivanje odeće nakon pranja. Ovo je izuzetno efikasna metoda ukoliko veš sušite napolju, na suncu. Vaša odeća će biti meka i čista.

Sve što treba da uradite jeste da ubacite malo soli u mašinu prilikom poslednjeg pranja.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čišćenjesovaš dom
Komentari (0)
Dodaj komentar