Smanjite potrošnju fantomske struje: Ovi uređaji i isključeni uvećavaju račun, a toga niste ni svesni

Znate li da vaši kućni aparati vode tajni život dok su isključeni?

Vaš račun za struju mogli biste da smanjite čak do 10 % godišnje samo eliminišući „fantomsku struju“? Pitate se šta je to fantomska struja?

Fantomska struja je struja koju električni uređaji nastavljaju da vuku čak i kada nisu u upotrebi. Punjači za mobilne telefone, kompjuteri, televizori i ostali električni aparati vuku struju čak i kada ih ne koristimo.

Ako ste i vi kao većina ljudi – imate raspored kojeg pokušavate da se pridržavate, na primer, koliko vremena gledate TV noću, slede neki od lakših načina da smanjite fantomsku struju od TV-a i ostalih kućnih uređaja.

Kako smanjiti potrošnju „fantomske” struje

Punjač za telefon

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Mnogima je to praktičnije, a često smo i lenji da izvučemo kabl. Trošak koji napravi sam punjač nije veliki, ali postoji. Procenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Digitalni TV prijemnik

Malo ko je svestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju da primaju signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Televizor

Da li ste znali da pritiskom dugmeta za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kabl iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

Računar i laptop

Čak i kada su isključena, stoni i prenosivi računari u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, izvucite ih iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je još veća.

Uređaji s meračem vremena

Svako ima barem jedan takav u domaćinstvu. Budilnici, mikrotalasne rerne, muzičke linije, DVD plejeri – svi oni pokazuju vreme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostalog, jedino je rešenje da im potpuno zaustavite dovod električne energije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

računstrujaušteda
Komentari (11)
Dodaj komentar
  • Sanja

    Ne treba se u ovo ludo vreme kad svakako ne znamo gde bijemo, još i opterećivati svim i svačim bez preteranog razloga.

  • Anonimni

    Zasto onda elektricno brojilo ne pokazuje potrosnju struje?

    • GlasRazuma

      Svi ovi bitovi ili bajtovi, utroseni na ovakve tekstove, su uzalodna potrosnja el. energije i samo ne pisanje ovakvi gluposti ustedilo bi vise struje nego sve ono o cemu pise „glupost“

      • Anonimni

        Ma samo prepisuju strane sajtove

  • Anonimni

    Al pada kiša, a moram u prodavnicu. Pozdrav.

    • Anonimni

      Naučite prvo razliku između snage i energije. W je jedinica mere za snagu, a Wh za energiju. Dakle, ako je snaga ugašenog TV-a 24W, za ceo dan utrošena energija je 24Wx24h=576Wh što iznosi oko 2 dinara, odnosno oko 700 dinara godišnje.

    • Anonimni

      Znači ako ih sve isklljučim 1kw od 3-5 din ušteda na mesečnom nivou.Kakav genjjalan text još većeg genijalaca

  • Ana

    Zato se zove STAND BY MODE!!!! NARAVNO DA TROŠI STRUJU. NE TROŠI AKO SE ISKLJUČUJE IZ UTIČNICE. KAKAV GLUP TEKST.

  • Dušan Balać

    Veću glupost odavno nisam pročitao, mada ove sitne uređaje treba isključivati kada smo odsutni, zbog opasnosti od požara.

    • Servikom

      Ma da li ste vi normalni??? Ja sam serviser telefona punjac ne trosi ako nije prokljucen na telefon, nista ne vuce struju, merio sam proveravao, a i gde bi struja isla ako nije prikljucrn telefon???? Ovo za punjac je cista laz

      • Anonimni

        Vala da ako se tu ne uštedi, ni vece glupost a ni veceg zamajavanja glupostima