Nabavite ove sobne biljke, mogu vam rešiti problem buđi i vlage u stanu – tvrde stručnjaci

Pored toga što izgleda ružno, buđ može ozbiljno naštetiti zdravlju ljudi, a naročito dobro uspeva u prostorijama s vlagom ili hladnim uglovima u sezoni grejanja.

Unošenje sobnih biljaka u te prostore može biti dobar prirodan način za smanjenje vlage u vazduhu. Stručnjaci savetuju koje su najbolje sobne biljke koje pomažu u sprečavanju plesni i vlage, a tvrde da najbolje funkcionišu u manjih prostorijama.

– Buđ se razvija u malim prostorima, posebno u kupatilima gde ima mnogo viška vlage. Umesto korišćenja hemikalija ili odvlaživača vazduha, možete samo dodati jednu sobnu biljku. Dodavanje biljaka takođe i pročišćava vazduh i daje osveženje vašem kupatilu – rekao je stručnjak Kris Bonet.

Stručnjak preporučuje spatifilum, sobnu palmu i sanseveriju ili svekrvin jezik jer je poznato da te biljke uspevaju u vlažnom okruženju.

Spatifilum upija vlagu iz vazduha kroz svoje lišće i nije mu nužno potrebna direktna sunčeva svetlost da bi cvetao, što ga čini idealnim za skučeno kupatilo. Ali vlasnici kućnih ljubimaca trebalo bi da se pobrinu da ih drže izvan dometa jer je poznato da su otrovni za njih.

Sobna palma takođe ima listove koji upijaju vlagu i izvrsna je za održavanje vlažnosti pod kontrolom.

Sanseverija ili svekrvin jezik vrlo je prilagodljiva biljka i uspeva na jakom svetlu i visokim temperaturama, pa je idealna za one koji imaju prozorsku dasku na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Prema Krisu, vazdušne biljke kao što je Tillandsia ne moraju se saditi u zemlju, budući da njihovo vazdušno korenje može upiti vlagu iz vrućeg, sparnog vazduha. Možete je staviti odmah negde u blizini tuša, piše Mirror.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkabudjvlaga
Komentari (0)
Dodaj komentar