Šokantna istina, ova tečnost ubija vaše biljke! Saznajte šta je najbolje za zalivanje

Iako su poslednjih dana vremenski uslovi promenljivi, biljke u našim baštama i na terasama su aktivne, a na nama je da im pomognemo da rastu i cvetaju. Od ključne je važnosti koju tečnost koristimo za zalivanje i šta je nabolje za izbor.

Istina je da u poslednje vreme, mnogi saveti kruže o tome čime treba zalivati biljke kako bi bile zdrave i bujne. Iako je voda neophodna za ljudski organizam, istina je da kućne biljke nisu ljubitelji sveže vode iz česme, a određene tečnosti treba izbegavati po svaku cenu. Voda je važna, ali ne bilo kakva. Trebalo bi da pronađemo alternative za zalivanje naših biljaka, jer neke tečnosti su bolje, a neke lošije od česmovače.

Dejan Dragičević, poznati baštovan, nam govori da je najbolji izbor za zalivanje biljaka odstajala voda“. Takođe je naglasio važnost dodavanja prihrane pri svakom zalivanju, s tim da jednom mesečno treba zalivati biljke bez prihrane kako bi se isprale višak hemikalija iz zemlje. Važno je da biljke budu posađene u saksije odgovarajuće veličine i sa dobrom drenažom, prenosi mondo.rs.

Tečnosti koje su pogodne za zalivanje biljaka

1. Kišnica: Idealna je za zalivanje jer je meka i sadrži nizak nivo soli. Nađite način da je sakupljate i čuvate.
2. Odstajala česmovača sa prihranom.
3. Voda u kojoj kuvate povrće: Bogata je vitaminima i mineralima, ali pazite da ne sadrži so, šećer, ulje ili skrob. Iskoristite je čim se ohladi da biste sprečili razvoj bakterija.
4. Voda iz akvarijuma: Bogata korisnim mineralima, ali izbegavajte onu koja sadrži soli.
5. Voda iz prirodnih izvora: Ribnjak, jezero ili potok su dobri izvori ako nisu zagađeni. Ako u njima ima biljaka i životinja, verovatno su pogodni za zalivanje.

Tečnosti koje treba Izbegavati

1. Ostaci kafe: Sadrže kiselost koja je nepoželjna za biljke, posebno ako sadrže mleko ili šećer.
2.Kisela voda: Zbog visokog sadržaja ugljen-dioksida, formira ugljenu kiselinu koja nije dobra za biljke.
3. Mleko: Sadrži šećer, proteine i masti, što ga čini lošim izborom za zalivanje biljaka.
4. Veštački zaslađene tečnosti: Gazirani i negazirani sokovi, kao i energetska pića, sadrže puno šećera i kiselina koje štete biljkama.
5. Voda iz bazena: Sadrži hlor koji je prejak za biljke i koristi se za uništavanje gljivica i bakterija.
6. Morska voda: Zbog visoke koncentracije soli, nije pogodna za zalivanje biljaka.

Istina je da pravilnim odabirom tečnosti za zalivanje, možemo značajno doprineti da naše biljke izgledaju zdravlo i lepo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

baštabiljkedomkada zalivati biljkesavettrikvoda za zalivanje
Komentari (0)
Dodaj komentar