Šokiraćete se: Evo nakon koliko nošenja farmerke treba odmah oprati

Farmerke su mnogima omiljeni i najsvestraniji komad odeće i kada pronađemo savršeni par, želimo da ih zadržimo što je duže moguće. Ipak, to ne znači da ih treba često prati. Naravno, to morate raditi iz higijenskih razloga, ali koliko često?

– Teksas je izdržljivo vlakno i kao takvo ne zahteva puno pranja – objašnjavaju stručnjaci.

Međutim, puno je faktora koji mogu uticati na „tačan“ broj nošenja farmerki bez pranja.

Kada prati farmerke?

Uopšteno govoreći, farmerke ne bi trebalo prati nakon svakog nošenja. Nije potrebno, a možete ih tako uništiti. Umesto toga možete ih prati nakon tri do deset nošenja, piše Živim.hr.

Stručnjaci ističu da je najbolje odrediti dan za pranje prema mirisu, izgledu i sopstvenom osećaju. Naravno, ako su prekrivene blatom ili hranom, operite ih odmah.

Glavni problem, osim klasičnih mrlja, je znoj, što znači da doba godine i nivo vaše aktivnosti igraju ulogu u tome koliko često perete farmerke. Što znači, ako se ne znojite u njima i one mirišu, slobodno odložite pranje. Međutim, kad vas smrad upozori na problem, vreme je da ih operete, čak i ako ste ih nosili samo jednom. Neprijatan miris znači da se bakterije nalaze u vašim farmerkama i mogu uništiti tkaninu, a i izazvati probleme na vašoj koži.

Na učestalost pranja utiče i vrsta farmerki. Naime, postoje one od krutog (100 posto od pamuka) i rastegljivog teksasa koji je mešavina pamuka i likre.

– Kruti teksas će se malo opustiti tokom nošenja tako da neki ljudi vole da ga operu nakon nekoliko nošenja kako bi se zategnuo. S druge strane, rastegljivi teksas napravljen je da zadrži svoj oblik čak i nakon brojnih nošenja, tako da je jedini razlog za pranje, prljavština – kažu stručnjaci.

Što se tiče svetlih ili belih farmerki, važe ista pravila kao i za rastegljive. Iako je svetlim potrebno malo više brige kako bi izgledale najbolje, to ne znači da ih treba prati više od tamnih. Umesto toga, operite male mrlje ručno kad god je to moguće umesto da ih automatski bacite u pranje.

Naime, prečesto pranje može promeniti kroj i boju.

– Što više perete, to više trošite vlakna i smanjujete životni vek odevnog predmeta. Perite ih samo kada je to zaista potrebno – navode stručnjaci.

Šta će se dogoditi ako ne perete svoje farmerke?

Postoji mala grupa ljudi, uključujući izvršnog direktora Levi Straussa Čipa Berga i Viktoriju Bekam, koji kažu da nikad ne peru svoje farmerke. Jedino ih okače da se provetre. Drugi ih zamrznu, stave ih u kesu s zatvaračem i drže ih zamrzivaču 48 sati kako bi se očistile.

Ove metode nisu dobre. Još 2011. Džuli Segre iz Nacionalnog instituta za istraživanje ljudskog genoma rekla je da zamrzavanje farmerki neće ubiti bakterije, a nećete se rešiti ni prljavštine. Osim toga, tako se ulja, bakterije, hrana, prljavština, mrtva koža talože u vlaknima, razgrađuju ih i na kraju uništavaju.

Kako biste videli koliko su vaše farmerke stvarno prljave, pregledajte ih duž šavova, predlaže Meri Giljardi, Cloroxova ekspertkinja za čišćenje, jer se tamo nakuplja prljavština. Ona takođe upozorava da, iako ste možda zabrinuti da će previše pranja uticati na boju, takođe ćete naići na probleme ako ih ne operete dovoljno.

– Što se farmerke ređe peru, to je lakše prljavštini na površini da razgradi boju i zapravo doprinese izbleđivanju – objašnjava ona.

Dakle, kako ih onda oprati?

Ako perete nove farmerke ili farmerke indigo boje, prvi put ih operite odvojeno, inače bi višak boje mogao da završi na vašoj ostaloj odeći. Potom ručno operite mrlje na farmerkama, a zatim ih izvrnite pre stavljanja u mašinu jer se tako čuva njihova boja.

Mašinu za pranje postavite na hladni i program za osetljivo rublje. Oba programa smanjuju trljanje, skupljanje i gužvanje tkanine, a te navike podstiču uništavanje boje. Na kraju dodajte još jedan ciklus ispiranja jer teksas je porozna tkanina koja brzo upija tečnost pa će se tako deterdžent potpuno isprati.

Koristite iste korake za pranje svetlih i belih farmerki. Iako je primamljivo koristiti izbeljivač kako bi bele farmerke ostale bele, nemojte. Naime, izbeljivač može uzrokovati žutilo i oštetiti tkaninu.

Kako ih osušiti?

Uvek je dobra ideja držati farmerke podalje od sušilice kako biste sprečili da izblede i skupe se.

Drugim rečima, slobodno iskoristite stalak za sušenje veša.

Ako morate da ih ubacite u sušilicu, upotrebite nisku temperaturu. Što je topliji program, to je veća šansa da će se farmerke skupiti i izbledeti te da će se tkanina, pogotovo ako je rastegljiva, uništiti. Ubacite i vunene kuglice jer mogu skratiti vreme potrebno za sušenje i sprečiti statično prijanjanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

farmerkepranjeteksas
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Baka

    Nazalost sem reci higijena, ne govori se o devojkama koje nose uske farmerke na tange gace. Pitajte dermatologe sta sve vide kod pacijenata. Viktorija Bekam sigurno ne nosi dva puta iste farmerke.