Sprečite stvaranje buđi na kupatilskoj prostirci: Pomaže jedna stvar iz kuhinje

Buđ je česta pojava u kupatilima zbog vlažnih, toplih uslova, a prostirka u kupatilu predmet je koji obično prvi nastrada zbog plesni. Te prostirke dizajnirane su da upijaju vodu kada izlazite iz tuša ili kade, ali ako su stalno mokri, to stvara idealno okruženje za stvaranje plesni.

S obzirom na to da nakupljanje buđi može biti opasno, stručnjaci upozoravaju da je vrlo važno održavati prostirke čistim, kako biste sprečili pojavu i rast plesni, piše Express.

Stručnjaci za čišćenje iz SF Gatea kažu da pripazite na to koliko često čistite kupatilsku prostirku, kao i da joj nakon pranja dajte dovoljno vremena da se pravilno osuši, jer tako možete sprečiti širenje spora. Savetuju da prostirku perete barem jednom nedeljno ili i više.

Ako imate prostirku koji možete prati ručno, poput onih s gumenom podlogom ili onih koji su malo čupavi, upotrebite deterdžent i alkoholno sirće. Potrebno je samo prostirku potopiti u kadu ili veliki lavor, te preko nje sipati malo deterdženta i malo sirćeta, i istrljati prostirku četkom s mekim čekinjama, s prednje i zadnje strane. Nakon toga, ostavite prostirku da se potpuno osuši pre nego što je vratite u kupatilo. Zbog visokog procenta sirćetne kiseline, alkoholno sirće se može koristiti kao prirodno sredstvo za čišćenje, protiv gljivica i bakterija.

Ako ipak imate prostirke koji se mogu prati samo u mašini, poput platnenih, u odeljak za deterdžent dodajte pola šoljice alkoholnog sirćeta,  onda stavite na osetljivo pranje i na vrući ili topli ciklus. To će takođe ubiti sve postojeće plesni ili bakterije na prostirci.

Osim pranja prostirki, stručnjaci ističu i da je izuzetno važno stalno provetravati kupatilo, kako bi se u njemu što manje skupljala vlaga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

budjkupatiloprostirka
Komentari (0)
Dodaj komentar