„Stan“ od 7 m2 prodaje se za skoro 60.000 evra: Da li biste vi platili toliko?

Zamislite da svoj život smestite u samo 7 kvadratnih metara. Otprilike bi bilo mesta za krevet, WC i tuš, umivaonik, mikrotalasnu pećnicu i malo spremišta. Ali nema mesta za kuhinju u kojoj bi se kuvalo, ukrase, mesto za odlaganje opreme za hobije ili mesto gde biste smestili goste, prenosi Guardian.

Micro-studio flat in Clapton, London, furnished with a wardrobe-shelf-microwave-bed thing
by u/yontev in RidiculousRealEstate

Ovo je opis života u najmanjem londonskom mikrostanu. Smešten u viktorijanskom objektu u Lower Claptonu, u istočnom Londonu, agenti ga smatraju najmanjim prostorom koji se pojavio na tržištu u glavnom gradu. Minimalna cena koju su postavili na aukciji je 50.000 funti (58.523 evra), ali očekuje se da će postići i veću cenu.

Stan je primer onoga za što stručnjaci kažu da je rastući fenomen sićušnih domova, podstaknut naglim porastom cena stanarina i nekretnina. Mikrostanovi su sve traženiji i sve manji, kažu.

Klaptonov stan nedavno je renoviran i ima veliki prozor. Kako bi se povećao prostor, ima krevet iznad skladišnog prostora i ormara. Prostor između kreveta i zida dovoljno je širok da u njemu možete raširiti ruke, a tu je i sklopivi sto za jelo ili rad. WC i tuš su u posebnoj prostoriji.

Vlasnik je već povratio investiciju dobijanjem 800 funti (935 evra) stanarine svaki mesec. Trenutni stanar većinu vremena živi drugde i svake nedelje provodi samo noć ili dve u stanu jer je bliže poslu.

Cena je snažan simbol toga koliko je stanovanje postalo nedostupno. TV voditeljka Kirsti Alsop nedavno je razbesnela milenijalce sugerišući da bi mogli da priušte kupovinu sopstvenih stanova ako bi manje trošili na teretanu, easyJet letove, kafu i Netflix. Kritičari su istakli da je, kada je kupila svoj prvi stan, prosečna kuća koštala 50.000 funti i imala je 73,4 kvadratnih metara – 10 puta više od stana Klaptona.

Godine 2019. stan od 9 kvadratnih metara u drugom delu Haknija bio je na tržištu za 130.000 funti. Agencija za nekretnine Wild & Co rekla je da je primila dve ponude, obe ispod tražene cene, i da je bilo potrebno 28 pregleda da se pronađu stanari, koji su plaćali 600 funti mesečno.

Mikrostanovi postaju sve popularniji i njihova se veličina smanjuje, pokazalo je istraživanje Filipa Hubarda, profesora urbanih studija na Kings Collegeu u Londonu. Jedan od 15 stanova u Londonu ispod je nacionalnog minimalnog standarda od 37 kvadratnih metara za jednosobni dom. Hubard je preporučio kupcima da potraže stanove iznad 37 kvadratnih metara jer manje prozora i nemogućnost podele životnog, radnog i slobodnog prostora oštećuju san i mentalno zdravlje, a manje su nekretnine skuplje po kvadratnom metru.

Džulija Rug, istraživač pri Centru za stambenu politiku Univerziteta Jork, rekla je da Klaptonova prodaja odražava „naduvanu prirodu tržišta nekretnina u Londonu“ i dodala da bi to bio „zabrinjavajući razvoj“ ako bi se ovakvi mikrostanovi videli kao rešenje za dostupnost stanova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cenasobastan
Komentari (0)
Dodaj komentar