Stvari koje bi svako trebalo da ima kod kuće – mogu vam spasiti život

Kada ste se pripremili za neočekivano, možete da ugostite nenajavljene goste u poslednjem trenutku ili sanirate nezgode ako do njih dođe, bez osećaja da vam stvari izmiču kontroli. Zato u svom domu treba da imate ove osnovne sitnice, uključujući one koje se tiču bezbednosti, nege kod kuće, kuvanja i zabave i bićete spremni za skoro svaku iznenađujuću situaciju.

U hitnim slučajevima

Za zdravlje i bezbednost vaše porodice važno je u svom domu držati sledeće stvari.

Komplet prve pomoći

– Podrazumeva se da bi u kuhinji trebalo da imate potpuno spreman pribor za prvu pomoć – kaže inspektorka, inženjerka i izvođač radova, Lisa P. Tarner. Nabavite jedan za hitne slučajeve, a drugi za svakodnevnu upotrebu. Tako ćete uvek imati jedan u kojem ne nedostaje stvari.

Baterijske lampe

– Ispravne i funkcionalne lampe mogle bi igrati kritičnu i vitalnu ulogu u slučaju kratkotrajnog ili dugotrajnog nestanka struje, pobrinite se da ih imate više pri ruci – kaže dizajnerka enterijera Kejti Hobs. Ostale potrepštine koje vam mogu pritom zatrebati su flaširana voda, sveće, baterije i konzervirana hrana.

Aparat za gašenje požara

– Aparat za gašenje požara držite pri ruci u kuhinji, u garaži ili nadstrešnici za automobil i na drugom spratu  ako vaša kuća ima više od jedne etaže – kaže Tarner. Na taj način ćete biti spremni bez obzira gde se hitni slučaj dogodi.

Detektor ugljen-monoksida

– Ugljen-monoksid poznat je kao ‘nevidljivi ubica’ jer je to otrovni gas koji ne možete videti ni namirisati – kaže Emili Long, stručnjak za bezbednost doma. Detektor vas može upozoriti na prisutnost gasa i pomoći vam da bezbedno reagujete na vreme. Instalirajte ih na svakom nivou svog doma.

Cerade

Cerade dolaze u različitim veličinama i mogu se koristiti za razne primene. U slučaju približavanja ili trenutne oluje mogu se koristiti za obezbeđivanje onih predmeta koji bi mogli da odlete u vazduh – kaže Hobs.

Zviždaljke

– Držite nekoliko zviždaljki pri ruci na svakom spratu i recite članovima porodice da dunu u njih ako uoče da nešto polazi po zlu, kao što je izbijanje požara ili slično – kaže Tarner. Odlučite se za zajedničke signale tako da svi znaju šta se događa.

Za brzo čišćenje

Ako je vaš ormar opremljen ovim predmetima, možete očistiti svoj dom pre hitne i iznenađujuće zabave ili se uhvatiti u koštac s njima kad se dogode.

Metla i lopatica

– Sviđa mi se metla s uglastim dlačicama jer duži kraj olakšava čišćenje u uglovima, i kantica za smeće koja se pričvršćuje za metlu, tako da su uvek zajedno kad vam zatrebaju – kaže Dona Smalin, autorka knjiga za čišćenje.

Krpe od mikrovlakana

– Ove neabrazivne sintetičke krpe često se prodaju u kesicama. One su fantastični magneti za prljavštinu i masnoću. Koristite ih mokre, stisnite ih jako da izbacite većinu vode ili ih upotrebite suve – kaže Smalin.

Gumene rukavice

– Bez obzira čistite li rernu ili obavljate neki drugi ‘prljav posao’, rukavice su vaša zaštitna oprema – kaže Sajrus Bedir, stručnjak za čišćenje. Takođe će čišćenje učiniti manje zastrašujućim, jer se satima nakon toga nećete osećati kao da nosite prljavštinu svog doma na rukama.

Maramice za čišćenje

– Ovo je korisno ako morate očistiti kupatilo pre dolaska gostiju – kaže Pauers. Uostalom, ove vlažne maramice brišu umivaonik, radne ploče i WC bez nepotrebnog nereda.

Brisač stakla

– Ako želite savršeno čiste prozore i ogledala, ne možete bez brisača. Investicija je potpuno vredna, naročito ako imate visoka i teško dostupna stakla – kaže Loren Hajns, stručnjak za čišćenje i organizaciju doma.

Korpe

– Korpe vam pomažu u transportu i skladištenju svih vrsta stvari, kao što pomažu i u uklanjanju nereda – kaže Bedir. Osim toga, kada se pojave neočekivani gosti, možete napuniti korpu stvarima koje ne želite da vide i sakriti je.

Razne krpe

– Za stvarno prljav posao možete koristiti bilo šta, od stare odeće do peškira – kaže Bedir. Samo ih bacite u veš mašinu nakon što završite i pripremite ih za sledeće čišćenje.

Usisivač

Pre kupovine odredite svoje potrebe. Ako imate puno dlaka kućnih ljubimaca, želite potražiti aparat s dobrom sposobnošću za to. Ako imate alergije, nabavite jedan s HEPA filterom. Ako ga morate nositi uz i niz stepenice, pripazite na težinu, koja može biti problem. Ako imate artritis, potražite ergonomski dizajn koji je lagan za zglobove, predlozi su Smalin.

Četka 

– Postoje neke postojane mrlje koje se mogu rešiti samo dobrom starom četkom za piling – kaže Bedir. Budući da ništa ne nervira više od zamrljanog jela koje ne možete potpuno očistiti.

Za lakšu pripremu hrane

Oštri noževi

Vrlo je malo recepata koji ne zahtevaju korišćenje jednog noža, zbog čega kuvarica i autorka kuvara Ina Garten kaže da je oštar set obavezan.

Šerpe, tiganji i posude za mešanje

Kada su u pitanju vaše šerpe i tiganji, Garten preferira male i velike tiganje za sotiranje, male i velike šerpe s poklopcem i veliku šerpu za kuvanje, kao i posude za mešanje.

Posuđe, osnovni alati

Osnovni alati poput raznih kašika, kutlača, metlica, spravica trebalo bi da budu postavljeni na vašem pultu, ali dobra vest je da ne moraju da budu skupi.

– Imam razne metlice i kašičice za merenje, ovi predmeti ne treba da budu otmeni ni skupi – kaže Garten.

Posude za pečenje

Prema Garten, ovo su neki od najfunkcionalnijih alata za kuvanje koje posjeduje.

– Koristim ih za pečenje povrća, pečenje torti i kolačića i puno drugih stvari – kaže Garten.

Pleh za pečenje

– U ovom slučaju, idite na veliko jer možete da napravite nešto malo u velikom, ali ne možete nešto veliko u malom – kaže Garten. Ima smisla.

Blender

Kuhinjski blenderi danas nisu samo za pravljenje šejkova, oni su sada vrlo multifunkcionalni i korisni su za pripremu svega, od supe do mlevenih orašastih plodova i više.

Za nenajavljene goste

Evo svega što vam je potrebno da ugostite goste kada se pojave bez upozorenja.

Bar sa alkoholom

– Moj spisak omogućiće vam da napravite bilo koje piće koje vredi popiti – kaže dizajner interijera Majls Red. Na njegovoj listi su između ostalog, votka, džin, burbon, rum, viski, slatki i suvi vermut, tekila, konjak, kampari, crno vino, belo vino i šampanjac.

Smrznuti sir

– Uzmite malo sira i bacite ga u svoj zamrzivač, a zatim ga možete izvaditi kad god gosti dođu – kaže Lulu Pauers, dizajnerka i autorka. Samo ga isecite i brzo će se odlediti. Ona preporučuje zamrzavanje brija, plavog sira i tvrdih sireva.

Razne čaše 

– Za dobro piće važna je i dobra čaša – kaže Red. Ako poslužujete martini, ništa nije boljeg ukusa od ohlađene čaše za martini. Minimum su i čaše za viski, za vino i za šampanjac.

Led

Ako nemate ledomat, uvek imajte kockice leda u zamrzivaču.

– Ja svoje kockice pravim sa cvećem i začinskim biljem – kaže Pauers i takođe preporučuje pravljenje velikih kockica, u slučaju da neko zatraži votku ili viski, prenosi MSN.

Čokolada

Ovo je trik koji Paurs predlaže kada pozovete prijatelje na desert nakon večere. Možete ih razmrviti, a zatim držati sladoled ili sorbet u frižideru koji možete izneti kako biste ih ukrasili – kaže ona.

Mirišljave sveće

Sveće ili bilo šta što će vam pomoći da prikrijete mirise ili ustajalost u vašem domu ako nemate vremena za čišćenje pre dolaska gostiju.

– Sprej za čišćenje ili osveživač vazduha takođe deluju – kaže dizajner Frančesko Biloto.

Kriške limuna

Male stvari su te zbog kojih se gosti osećaju dobrodošlo, zbog čega Pauers ima trik da limun uvek bude pri ruci.

– Isečem ih i zamrznem – kaže ona. Istu stvar radi s kriškama limete i narandže za koktele.

Korpica za goste

To može uključivati ​​pastu i četkicu za zube, peškir za brisanje ili čak papuče.

– Uvek je lepo znati da je vlasnik kuće razmislio o vašoj udobnosti i potrepštinama čak i pre vašeg dolaska – kaže Toti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kućapredmeti
Komentari (0)
Dodaj komentar