Suze vam oči dok seckate crni luk? Kuvar otkrio tajnu, uz ovu super caku to se više neće dešavati

Luk je ukusno i zdravo povrće, ali čim se iseče, ćelije luka oslobađaju supstance koje formiraju gas koji se diže u oči.

Svaka ćelija luka sadrži dva jedinjenja. U spoljašnjem sloju ćelija, to je aminokiselina koja sadrži sumpor, izoalin, unutar ćelije je enzim alininaza. Kada sečete luk, dve supstance dolaze u kontakt i enzim razlaže aminokiselinu u odvojene delove, što izaziva peckanje u očima, a samim tim i plakanje.

Evo jednostavnih trikova koji će vam olakšati posao i rešiti vas suzenja očiju.

Prvi savet je da koristite oštar nož. Tup nož će više oštetiti ćelije luka čime će se osloboditi i više enzima.

Luk možete da stavite sat vremena u frižider jer će niska temperatura usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance. Osim toga, možete ga držati i u zamrzivaču 10-15 minuta pre rezanja, ali vodite računa jer tada možete teže seći luk.

Oštricu noža možete da namažete limunovim sokom koji treba da ublaži delovanje sumpornih jedinjenja, ali nož treba da protrljate nakon svakog sečenja.

Neki savetuju da se područje oko korena luka zadnje nasecka jer se u tom delu nalazi najviše sumpora.

Ishrana bogata crnim lukom odraziće se pozitivno na vaš izgled i zdravlje, poručuju nutricionisti! Oni koji se okrenu ovom povrću mogu da smanje rizik od nekih vrsta raka, poprave izgled kože i kose, ali i raspoloženje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crni lukdomsečenjesuzetrik
Komentari (0)
Dodaj komentar