Svaka kuća ga ima: Da li znate kako se kvari beli luk i kako da mu produžite vek trajanja?

Beli luk je jedna od najzdravijih namirnica. I skoro svaka kuća ga ima, bez obzira na godišnje doba.

Takođe je jedna od namirnica koja se najčešće koristi u kuvanju i spremanju hrane.

Stručnjakinja za hranu Wen-Jay Ying je objasnila koliko dugo bi trebalo da ga čuvamo, odnosno kako to da radimo da bismo mu produžili vek trajanja. Pre svega je važno znati da je beli luk koji kupujete sušeni beli luk, što znači da se osušio kako bi se ljuska smanjila i stvorila barijeru koja će ga štititi od oštećenja od vlage.

“Sušeni beli luk će trajati pet do šest meseci ako ga pravilno čuvate”, objašnjava Ying. Zahvaljujući ljusci belog luka, on se sam održava i čuva unutrašnjost, pa je najbolje da ga ostavite ako želite da potraje.

“Najbolji način čuvanja belog luka jeste da ga čuvate celog, bez ljušćenja ili odvajanja čenova. Kada odvojite čen od ostatka luka, smanjuje se rok trajanja, a kad ga ogulite, značajno smanjujete taj rok na samo nekoliko dana”, tvrdi. Kao što znamo, vlaga je neprijatelj belog luka. Za čuvanje je potrebno suvo i hladno mesto.

“Beli luk držim u delu frižidera gde je manja vlaga. Ako vidim kondenzaciju u frižideru, obavezno ga obrišem suvim papirnim ubrusom”otkriva Ying.

Kao i kod drugog povrća, možete se okrenuti metodama kiseljenja ili zamrzivaču kako biste produžili vek trajanja.

“Ako kod kuće imate veliku količinu, pre nego omekša, možete da ga sačuvate tako da ga ukiselite ili zamrznete”, kaže Ying.

Ali, kako prepoznati da li se beli luk već pokvario? Postoji nekoliko pokazatelja koji sugerišu da je belom luku prošao vek trajanja. Tamne fleke i promena boje su loše vesti, kao i mekani, ljuskavi klinčići iz lukovice. Šta je sa onim zelenim klicama koji izgledaju kao da se pojavljuju niotkuda? Oni su znak da je beli luk počeo da se kvariti, tvrdi Ying. Možete da probate da uzgajate proklijale čenove, tako što ćete ih staviti u čašu vode i pritom paziti da ih ne potopite, pa ih gledajte kako rastu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beli lukcuvanjepokvaren
Komentari (0)
Dodaj komentar