Svi prave AJVAR, ali ni ne znaju da prave 1 veliku grešku

Kada pravite ajvar, najbolje je da koristite mlevene, barene paprike. Tako će vaš ajvar brže biti spreman, a imaćete ga i više. Ajvar će imati blaži ukus, biće ređi.

Ajvar od pečenih papirka je sa druge strane znatno komplikovaniji za pravljenje.

Donosimo vam jedan odličan recept za pravljenje ajvara.

Sastojci:

7 kg paprike

3 l vode

2 kašike sirćeta

½ ulja

250 g šećera

250 g soli

beli luk po ukusu

Priprema:

Očistite papriku od semenki, uklonite peteljke i isecite na komade. Vodu, sirće i so provri, pa dodati paprike i kuvati dok ne omekšaju. Paprike sameljite u mašini za mlevenje mesa, pa ih pržite na ulju dok sva tečnost ne ispari. Na kraju dodati iseckan beli luk i napuniti tegle.

A ako volite ajvar sa pečenom paprikom i patlidžanom, ovaj recept je dokazano dobar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ajvar
Komentari (11)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ova sto ste napisale i slikale ne e AJVAR

    • Anonimni

      Odgovor: Jug Srbije.Vo ajvar ne se stavaat seckani piperki.I ne se stava vrel zejtin.Poleka se dodava na smesata za da se uprzi i da se soedini so istata.Prvo da se ispari vodata od piperkite i modrite patlidzani i posle poleka se dodava zejtinot.Koga varjacata ke napravi pat na dnoto na sadot vo koj przite i ne se soedinuva brzo togas e gotov.Uz przenjeto se stava sol po vkus.Na kraj se sobira topol votopli tegli.Teglite se vitkaat vo novini i se stavsat vo sad za da se soberat ( kutija golema vangla) i se pokrivaat so nekoe kebe ili bilo kakov pokrivac.Taka stojat dodeka ne se izladat teglite.Sto znaci deka se konzervirani.

  • Anonimni

    Ajvar e makedonski specijalitet.Piperka strumicka.Se pece se ljupi i oljupeniot piper se mele.Se dodavaat pt sest plavi patlidzani peceni ljupeni i meleni.Taa smesa se vari dodeka ne ispari vodata od ajvarot.Se dodava zejtin i sol.Zejtinot ne treba da izleze na povrsina.Samata smesa kazuva koga e dosta przenje.Se sobira topol vo topli tegli se zavitkuvaat vo novini i se stavaat vo golema plasticna ili druga posuda i odozgora se pokrivaat so prekrivka staro kebe ili nesto slicno.Nikakvi bareni nikakov luk ni cepkani piperki.Samo strumicki piper.Znaete sekoe ime e vistinsko.Marija Kalas,Elvis Prisli i sekoja druga izvedba e samo emitacija.Se sto e gore napisano kako i slikata ne e makedonski ajvar.Pozdrav ox Makedonija❤️❤️❤️

  • Anonimni

    To nije to!

    • Anonimni

      Ova ne e ajvar, ova e razredena piperka so voda🤣 ajvar se pravi od pećeni piperki koj saka może da stavi modar patliđan, so modar patliđan izleguva pogolema kolićina (za ajvar treba 30 kgr crvena piperka 15 modri patliđani golemi). Vo ajvar ne se stava luk. Luk se stava vo ljutenica, ama i ljutenicata isto se peće i patliđan crven se stava.

  • N

    Najlepši ajvar je, od pečene paprike…definitivno..i to domaći a ne industrijski koji se pravi u velikim količinama.

  • Anonimni

    Nema lepšeg ajvara od barenog,po mom misljenju.Mada svako voli da pravi po svom ukusu.Barena paprika i bareni patlidzan je nesto prelepo.

    • Anonimni

      Odgovor jug

  • Anonimni

    E pa to nije pravi ajvar nema ajvara dok se ne ispece paprika

  • Anonimni

    I gde je greška?

    • Jug Srbije

      Ajvar se pravi isključivo od Kurtovske kapije /vrsta paprike/ PEČENE i smlevene na srednjoj krupnoći šajbne,dodaje se 1/4 cepkanih pečenih paprika,dodaje se vrlo malo ulja i sve to uz mešanje dok paprika ne izgubi gotovo svu vodu.Posebno se dobro ugreje skoro 1 l.ulja i vrlo pažljivo se prelije vrela paprika vrelim uljem uz neprestano mešanje .Voditi računa da se ne opečete,jer dolazi do jakog prštanja vrelog ulja.Dodaje se isključivo esencija /u tačnoj meri/,so i malo šećera.Ajvar se ukuvava sve dok mešalicom ne dobijete „trag“ u šerpi.Minimum za dobar ajvar od pečenih i dobro oceđenih paprika je oko 2 časa i količinu oko 12 -15kg paprika.Prijatno !