Svi pravimo istu GREŠKU: Jaja ne treba da budu u VRATIMA frižidera

Kada otvorimo frižider, prvo što vidimo jeste mesto gde se odlažu jaja. Naravno, verovatno i vi, kao i većina ljudi, držite jaja u vratima od  frižidera. Međutim, stručnjaci kažu da time pravite veliku grešku, a evo i zašto. Naime, vrata su najtoplije mesto u frižideru, a ujedno i mesto na kom zbog otvaranja i zatvaranja, temperatura stalno varira. Zato je najsigurnije da ih stavite na gornju policu koja je najlhadnija, a to isto važi i za sve ostale lako kvarljive namirnice, poput mleka.

Uz to, savet je da jaja ne vadite iz kartonske kutije u kojoj ste ih kupili, jer ona ima svoju svrhu. Ljuska jaja prekrivena je hiljadama sitnih pora koja lako apsorbuju neželjene mirise, ali i bakterije. Čuvanje jaja u kutiji je najbolji način da na njima ne završe bakterije, te je najbolje da ih u originalnom pakovanju spakujete u frižider.

Inače, jaja koja se pravilno čuvaju u frižideru kvalitet i svežinu održavaju barem dvostruko duže od onih ostavljenih na sobnoj temperaturi. Tada treba da ih pojedete u roku od jedne do tri nedelje, dok u frižideru mogu da traju i do šest nedelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cuvanjefriziderjaja
Komentari (0)
Dodaj komentar