Tiple, izbor i primena (2)

Evo još nekih specijalnih tipova tipli.
Tiple za okvire upotrebljavaju se za pričvršćivanje drvenih letava u potkonstrukcijama. Koriste se jednostavno – letva se prisloni uz zid, bušilicom se probuši rupa i kroz nju i kroz zid, a zatim se kroz načinjenu rupu umetne tipla. Pri tom treba voditi računa o dužini tiple ako je u zidu ili u plafonu šuplji blok; preciznije, potrebno je uzeti tiplu s dužom zonom širenja.
Specijalne tiple za šupljine pominjali smo već ranije, kada smo govorili o klinu za gips-karton ploču s grubim navojem. Pored ove tiple, postoje i razne namenske – za ivericu, drvene plafone, spuštene plafone. Neke od ovih tipli šire se prilikom izvijanja šrafa; neke se šire i kao kišobran (takozvane preklopne tiple) i nosivost ostvaruju velikom dodirnom površinom. Informaciju o tome kolika će nosivost biti, to jest koliko ćete moći da opteretite takva mesta, možete saznati iz uputstva za upotrebu tiple koje biste mogli tražiti od prodavca. Naravno, to zavisi i od specifičnog materijala u koji je ugrađujete.
Tiple za teška opterećenja, specijalne metalne tiple koje se koriste u slučajevima kada je potrebna ekstremno velika nosivost (recimo, prilikom pričvršćivanja skela ili kačenja dizalice pod plafon) obično se ugrađuju u betonske zidove i plafone. Postoje i verzije ovih tipli koje se automatski prilagođavaju proširenjima u zidu koja su nastala usled pucanja, pa su ovakve tiple odlične na mestima na kojima postoje opterećenja usled trzanja, kao što je slučaj kod dizalica.
Za elektroinstalacije postoje posebne tiple koje se proguraju kroz deo za fiksiranje kabela i umetnu u predviđenu rupu. Zbog načina izrade, to jest klinova koji se nalaze na njoj, jednom umetnuta ovakva tipla je prilično teška za vađenje.
Često vam se dešava da prilikom bušenja zida burgija u njega uđe kao u puter, a tiple se prilikom pokušaja uvrtanja zavrtnja okreću i onemogućavaju vas u toj nameri? Problem možete rešiti na sledeći način. Načinjenu rupu napunite nekim malterom koji se brzo vezuje i stvrdnjava – možete se pomoći i silikonom, montaž-gitom (koristite onaj materijal koji se najbrže steže) – umetnite tiplu, sačekajte da se materijal koji ste iskoristili stegne i tada zavrnite zavrtanj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nosivosttiplezavrtnji
Komentari (0)
Dodaj komentar