Top trikovi: Nekoliko kapi ovog rastvora i sportska odeća i obuća neće nikad zaudarati na znoj

Kao što perete i održavate odeću za vežbanje, trebali biste održavati i ostalu opremu koju koristite u teretani.

Sportska torba može biti uzrok vaše prehlade jer može biti ispunjena bakterijama. Iz džepova nikad ne zaboravite da izvadite hranu, a nakon treninga ni mokru odeću. Kako biste sprečili širenje bakterija i neugodan miris torbe, odeću nakon presvlačenja uvek stavite u vrećicu, koju, kada dođete kući, odmah izvadite i obesite.

To je najbolji način da osigurate da se bakterije i buđa ne množe. Ako torbu smete prati u mašini, čistite je jednom mesečno. Ako ne, operite je sunđerom s malo deterdženta i vode, a zatim ostavite da se osuši na vazduhu. Između pranja bakterije držite podalje brišući je izvana i iznutra dezinfekcijskim maramicama.

Kod održavanja torbi ili rančeva možete probati i jedan prirodan recept – pomešajte u bočici s raspršivačem malo destilovane vode i po nekoliko kapi eteričnih ulja lavande, čajevca i paprene metvice (ili eukaliptusa, limunske trave i lavande) pa poprskajte torbu. Neka se osuši.

I prostirku za vežbanje svakodnevno treba održavati
Ako ste od onih vežbača joge koji mat (prostirku) nose sa sobom na časove joge, još ne možete biti potpuno zaštićeni jer se prostirka natapa znojem. To možete sprečiti stavljanjem peškira preko nje pre vežbanja i  brišući je krpicom natopljenom toplom vodom s sirćetom (u omeru 1:3) i nekoliko kapi blagog deterdženta nakon vežbe. Nakon toga prebrišite suvom krpom ili peškirom i ostavite još 5-10 minuta na vazduhu.

Sirće će izvući i miris znoja iz odeće koju perete u vešmašini
Dodajte pola šoljice sirćeta u svaku turu, pogotovo ako perete znojne čarape. Rekreirate li se na bazenu, verojatno koristite japanke, a kako biste zaštitili stopala od bakterija i razvoja gljivične infekcije, stavljajte ih u poseban boks ili vrećicu, da “pokupljene” bakterije ne bi došle u dodir s drugom opremom. Japanke s vremena na vreme operite u veš mašini  ili protresite u vrećici s nekoliko kašika sode bikarbone.

Flašica kao nova uz sodu i sirće
Flašu za vodu ili sok napunite s nekoliko kašika sode bikarbone i vrućom vodom pa ostavite da stoji sat ili dva. Zatim isperite deterdžentom, vodom i četkom za boce. Operite i čep. Za uklanjanje bakterija napunite jednu petinu flaše sirćetom (ostatak neka bude voda) i ostavite preko noći. Ujutro isperite.

Rukavice zamrznite 
Za efikasno rešavanje bakterija rukavice potopite u rastvor morske soli preko noći ili ostavite u zamrzivaču nekoliko dana, ali ih pre stavite u vrećicu. Za ugodan miris pamučne navlake (stare ali čiste čarape) napunite piljevinom od cedrovine.

Mirisne bombice za patike
Starim helankama odsecite deo nogavica i napunite sa šest kašika sode bikarbone pomešane s 20-30 kapi eteričnog ulja. Zavežite krajeve, ubacite u praznu vrećicu od lavande i stavite u patike. Prljave čarape kuhajte s kriškama limuna pa dodajte sneg od belanceta. Ostavite sat vremena pa operite.

Gadžete obrišite alkoholom 
Fitness trackere (na zglobovima ruku) i ručni sat prebrišite od znoja s malo alkohola nanesenog na vatu. Često operite i držač za mobilni telefon na nadlaktici u malo vode i sirćeta. Ušni vosak u slušalicama uklonite čačkalicom, a zatim obrišite maramicom ili krpom nakvašenom u 70-procentnom alkoholu.

Samo mrežaste smeju u veš mašinu
Kožne patike nemojte prati u veš mašini nego ih ručno čistite četkicom za zube da uklonite blato ili prljavštinu. Radite to redovito. Ako imate lagane mrežaste patike, operite ih povremeno u mašini, ali kod sušenja napunite novinama kako bi zadržale svoj oblik.

Grudnjak se pere pod tušem 
Budući da verojatno imate samo jedan ili dva sportska grudnjaka, operite nošeni grudnjak dok se tuširate. Natopite ga s nekoliko kapi deterdženta koji vam stoji na dohvat ruke i isperite. Tako ćete sutradan uvek imati čist i suv grudnjak, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

patikesportska odećaznoj
Komentari (0)
Dodaj komentar