Treba li prati patike u veš mašini? Evo šta kažu stručnjaci

Najlakši i najbrži način pranja patika je ubacivanje u veš mašinu – zaboravimo na njih nekih sat vremena, a izađu kao nove. Stručnjak i vlasnik jedne kompanije za čišćenje, Vil Lankston, otkrio je zašto to možda i nije najpametnija ideja.

„Savetujem da ne perete svoje patike na taj način i da ih nikako ne stavljate u mašinu za sušenje. Toplota može ‘zgužvati’ patike i uništiti lepak koji ih drži. Mašina za sušenje takođe može skupiti patike, u zavisnosti od materijala od kojeg su napravljene.“, rekao je stručnjak za britanski Sun.

Kaže da je najbolji način čišćenja lagano brisanje vlažnom krpom. Lankston takođe savetuje stavljanje teniske loptice u mašinu za sušenje ako želite mekane peškire.

„Ako želite da vam peškiri , kaputi ili jastuci budu mekani, stavite tenisku lopticu u mašinu za sušenje zajedno sa njima. Osim što će sve biti mekano i glatko, zahvaljujući teniskoj loptici sve se brže osuši.“

Vil je uz savete i ‘srušio’ jedan mit o ubijanju bakterija: „Previše praška za pranje veša može stvoriti probleme kao što su mrlje na odeći, smrad u mašinu i duže sušenje odeće. Takođe, pranje veša na visokoj temperaturi ne ubija bakterije – stavite izbeljivač na bazi hlora.“, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

patikepranjeves masina
Komentari (0)
Dodaj komentar