Uz ove savete orhideje će vam cvetati i tri puta godišnje: Počnite još danas

Orhideje kupljene u rasadnicima i trgovačkim centrima dolaze već zasađene u odgovarajuće supstrate. Kada korenje biljke potpuno ispuni uzgojnu posudu, biljku treba presaditi u jedan ili dva broja veću posudu kako bi joj se omogućio dalji rast. Supstrat pre svega treba biti propustan za vodu jer će korenje truliti ako on ostane duže mokar. Izvrstan supstrat za orhideje su seckana kora bora ili jele. Ako ste ambiciozniji, pokušajte sami da uzgojite orhideju i to na dva načina – deljenjem ili iz semena.

Da biste uzgajali orhideju, u prodavnici možete kupiti formiranu biljku ili podeliti postojeću. Cvet se razmnožava vrlo jednostavno – deljenjem. Postupak je najbolje obaviti u rano proleće, kada cvet još nije počeo da raste.

Orhideja se pažljivo uklanja iz podloge i deli na 2-4 nova izdanka. Mesta reza pospite ugljenom u prahu. S vremenom će nova biljka stvarati mnogo bočnih pupoljaka, za uspešan rast i razvoj potrebno ih je češće prskati vodom iz bočice s raspršivačem. Čim se na mladicama pojave vazdušni koreni, mogu se odvojiti od matične biljke i posaditi u zasebne posude, prenosi Večernji list.

Kako bi vam i dalje rasle, ali i cvetale, i do tri puta godišnje, bitno je pridržavati se ključnih koraka:

Najbitnija stvar – obezbedite orhidejama kvalitetnu prihranu, puno svetlosti i ne preterujte s vodom.

Za vreme cvatnje zaliva se dva puta nedeljno, a u fazi mirovanja samo jednom nedeljno.

Ako želite da podstaknete cvetanje, premestite saksiju s orhidejom na 5 dana na tamno mesto. Za tri nedelje orhideja će dobiti pupoljke.  Ovaj način podsticanja na cvatnju pogodan je samo za odrasle i zdrave biljke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cvećenegaorhideja
Komentari (0)
Dodaj komentar