Uz ove trikove lako ćete ukloniti mrlje od krvi s odeće

Mrlje od krvi na odjeći može biti teško ukloniti, naročito ako su imale vremena da se upiju u tkaninu. Srećom, postoji nekoliko tehnika kojima možete pokušati da ih rešite, piše Lifehacker.

Kako ukloniti mrlje od krvi

Iako postoji više načina za uklanjanje mrlja od krvi s odeće, svaka metoda ima jednu zajedničku stvar: preduzimanje tih radnji što je brže moguće. Što više vremena krv ima da se stvrdne i uđe u tkaninu, mrlju će biti teže ukloniti.

Sapun i hladna voda

Ako možete odmah da počnete da uklanjate mrlju od krvi, malo sapuna i hladne vode mogli bi da posluže. Držite mrlju ispod slavine dok teče hladna voda, zatim je preokrenite i pustite hladnu vodu kroz drugu stranu mrlje.

Zatim utrljajte čvrsti sapun ili nekoliko kapi tečnog sapuna za ruke ili sredstva za pranje posuđa na mrlju. Zatim trljajte tkaninu kako biste uklonili što je više moguće te potom isperite obe strane mrlje hladnom vodom. Po potrebi ponovite postupak. Kada mrlja nestane, stavite predmet u prljav veš kao i obično.

Ostale metode

Ako sapun i voda ne obave posao, postoji nekoliko drugih tehnika koje možete isprobati. Bez obzira na to koju odabrali, počnite provlačenjem hladne vode kroz obe strane mrlje od krvi. Zatim pokušajte s jednim od ovih metoda.

Vodonik peroksid: Peroksid može izbeliti neke tkanine, pa prvo napravite mali test na unutrašnjoj strani odeće. Ako sve izgleda u redu, sipajte malo peroksida na belu ili svetlu krpu, a zatim ga tapkajte po mrlji od krvi dok je ne uklonite. Isperite hladnom vodom, zatim operite u veš mašini kao i obično.

Alkoholno sirće: Sipajte malu količinu sirćeta na mrlju od krvi i ostavite 10 minuta. Zatim obrišite mrlju papirnatim ubrusom. Isperite područje hladnom vodom, ponovite ako je potrebno, zatim operite u mašini za pranje veša kao i obično.

Kukuruzni skrob: Napravite pastu od kukuruznog skroba i hladne vode, zatim nanesite debeli sloj na mrlju od krvi. Ostavite odevni predmet da se osuši—idealno na suncu. Kad se osuši, očetkajte kukuruzni skrob, isperite hladnom vodom, ponovite ako je potrebno, a zatim operite kao i obično.

Proverite mrlju nakon pranja odevnog predmeta, ali pre nego što ga pustite da se osuši. Ako mrlja ostane, isprobajte neku od gore navedenih tehnika pre nego što ga stavite na sušenje. Stavljanjem u sušilicu mrlja će se učvrstiti i još ju je teže ukloniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mrljaodećatrik
Komentari (0)
Dodaj komentar