Uz ovih nekoliko saveta biljke vam neće uvenuti dok ste na godišnjem

Vreme je godišnjih odmora i mnogi od nas će na put, pa makar i na nekoliko dana. Osim planiranja, pakovanja i naposletku odmora, veliki zadatak mnogima od nas je organizovati svoje biljke. Naime lako je tokom godine uzgajati džunglu, ali ona često dođe na pravo iskušenje za vreme letnjih meseci. Kako biljkama osigurati dovoljno vode dok ste na godišnjem odmoru? Donosimo nekoliko trikova i saveta koji će spasiti vaše zelene ljubimice.

Old school stil

Mnogi od vas verovatno već dobro znaju stari trik za koji vam je potrebna velika posuda s vodom i pamučni kanap ili konac. U posudu (po mogućnosti veću) sipajte vodu i koncem ili kanapom spojite je s saksijom u kojoj je biljka. Biljka će sebi preko kanapa uzimati vode koliko joj je potrebno, a ovo rešenje je idealno ako idete tek na nekoliko dana, piše Journal.hr.

Navodnjavanje flašom

Kako bi napravili vlastiti sistem navodnjavanja potrebna vam je plastična flaša na kojoj ćete izbušiti sitne rupice i postaviti je napunjenu u zemlju. Voda će tako polako kapati u zemlju i postepeno vlažiti biljku. Pripazite samo da flašu staviti uz ivicu saksije, ako je moguće dalje od korena.

Saksije sa sistemom navodnjavanja

U vrtnim centrima možete potražiti saksije koje u sebi imaju rezervoare za vodu. Takve rezervoare napunite vodom i biljka će sama uzimati vode koliko joj je potrebno. Ovo je praktično za biljke kojima nije potrebno mnogo vode, a da znate da ćete na putu biti malo duže.

Održavajte dobrosusjedske i prijateljske odnose

Dobar stari komšija, prijatelj ili član porodice ipak je najbolji način zalivanja biljaka dok ste na godišnjem odmoru. Pobrinite se samo da pre odlaska na put biljke dobro zalijete i ostavite ih po mogućnosti na jednom mestu (ako ih ima puno) kako bi se osobi koja će vam “uskočiti” bilo lakše da se snađe. Ako neke biljke zahtevaju više ili manje vode ostavite uputstva, a pomoći će i čokolada kao nagrada. Ovo je super i za proveru stana dok ste na godišnjem, jer znamo i sami da su provale ipak najaktuelnije upravo u letnjim mesecima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cvećeodmorzačivanje
Komentari (0)
Dodaj komentar