Vaš fikus rašće kao lud i izgledati božanstveno: Tajna je u ovome!

Pravilna nega vašeg fikusa

Fikusi često gube lišće nakon nabavke. To je posledica šoka od preseljenja, potrebno mu je redovno zalivanje i mnogo svetla i vlage tokom perioda prilagođavanja na novo stanište. Svakih 14 dana, a tokom leta i češće, prskajte biljku ili joj operite listove mlakom vodom. Ukoliko perete listove možete u vodi rastopiti i malo deterdženta te listove nakon toga isperite čistom vodom. Uglavnom se peru listovi velikolisnih fikusa jer se listovi sitnolisnih fikusa mogu oštetiti i to može dovesti do sušenja. Prskanjem održavate biljku čistom od prašine i što je važnije, na taj način sprečavate uši i crvenog pauka da napadnu biljku.

Fikus ne podnosi promaju ni nagle promene temperature kao ni seljenje pa dobro pazite gde ga držite prilikom provetravanja prostorije. Poželjno je uz biljku zataknuti štap uz koji ćete ga zavezati kako bi imao potporuj dok je stabljika još mlada. Tokom starenja najstariji listovi najčešće otpadaju ali ako se to desi mladoj biljci najverovatnije jw previše zalivate. Ukoliko listovi koji otpadaju imaju smeđe mrlje to ukazuje da je prostorija u kojoj se fikus nalazi prehladna.

Razmnožavanje i orezivanje

Većina fikusa će dobro podneti skraćivanje pa to možete učiniti ukoliko mu želite ograničiti rast. Izrezane delove možete koristiti za razmnožavanje tako što ih stavite u zemlju nakon što ste ih tretirali prahom za zakorenjavanje ili stavite u vodu, te kad se zakorene presadite u zemlju. Nakon što orežete biljku oprezno je zalivajte i prihranite je tek nakon mesec dana.

Zalivanje, prskanje, voda i vlaga

Fikus je veoma osetljiv na preveliku vlagu u zemlji kao i na neredovno zalivanje, pa mu u takvim slučajevima listovi žute i otpadaju. Zato treba paziti i na dobru drenažu, odnosno odvod vode iz cvetne posude. Pazite da zemlja uvek bude umereno vlažna i da se nikada u potpunosti ne osuši. Zalivajte ga zimi jednom nedeljno dok ga leti zalivajte dva puta kroz nedelju dana. Fikus ne voli da mu voda ostane u dnu, pa nakon zalivanja odstranite višak vode iz podloška. Leti ga prihranite ga dva puta mesečno.

Presađivanje

Fikuse, kada su mladi treba presađivati jednom godišnje, dok se starije biljke mogu presađivati svake dve do tri godine. Humusnoj, rastresitoj zemlji za lončanice dodajte peska, nešto ilovače i treseta. Fikus  s godinama razvija zračno korenje koje se ne sme rezati. Mlade biljke se presađuju u nešto veće cvetne posude, a kada biljke ostare i teško ih je presađivati, odstranite gornji deo zemlje i zamete ga sa svežom. Ukoliko su razvijeni gornji listovi fikusa manji od donjih, to znači da biljka gladuje, odnosno da joj je potrebno hitno presađivanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkefikusnega
Komentari (0)
Dodaj komentar