Vaše muškatle bujaće čak do kasne jeseni: Obezbedite im jedan mineral

Muškatle su jedna od najpopularnijih vrsta cveća na našim prostorima. Toliku popularnost duguju lakom održavanju i jeftinoj ceni, a pre svega raskošnoj lepoti cveta muškatle.

Saksije sa muškatlama najlepši su ukras svake bašte ili balkona, tokom leta, a da li ste znali da mogu da cvetaju do kasne jeseni?

Ukoliko biljka nema dovoljno joda, razvijaće se usporeno i biti podložnija bolestima. Takođe, jod u biljkama reguliše protok vode i razmenu kiseonika i čini ih otpornijim. Kod biljaka koje cvetaju produžava vreme cvetanja, ali ga možete koristiti i kod drugih biljaka, kao i za zalivanje povrća u bašti.

Takođe, od proleća do jeseni muškatle je dobro dva puta mesečno zalivati vodom u kojoj se nalazi prihrana za biljke na bazi fosfora, i to je dobro za podsticanje cvetanja.

Obezbediti muškatlama dovoljno joda veoma je lako – stavite kap farmaceutskog joda u litar vode, a potom sipajte 50 ml te vode s jodom uz unutrašnje ivice svake saksije. Pazite da ne preterate jer možete da oštetite koren i pripazite da ga ne koristite sa proizvodima za biljke u kojima već ima joda jer će doza biti prevelika.

Još jedan trik za bujanje muškatli

Neki ljudi ove biljke povremeno (jednom nedeljno) zaliju mlekom jer i to pogoduje dobrom cvetanju, ali i jačanju muškatli i boljoj apsorpciji hranljivih materija iz zemlje. Mleko sadrži potrebne minerale kao što su kalijum, kalcijum, fosfor i magnezijum.

Ovo predivno cveće voli sunce, pa ga držite na južnoj strani balkona ili dvorišta.

Pazite kako ih presađujete jer im koren ne podnosi previše vlage pa je bitno da je drenaža u zemlji dobra, a to ćete postići, na primer, mešanjem zemlje sa kamenčićima i stavljanjem sloja granula za drenažu na dno saksije.

Kada se na listovima pojave crvenkasti rubovi, to je znak da je muškatli hladno. To se najčešće događa kada je danju jako toplo, ali noći su hladne. U tom slučaju nije loše biljku noću staviti na toplije mesto pa je ujutro opet izvaditi, i tako dok noći ne postanu toplije.

Prema nekim istraživanjima, muškatle je dobro imati i unutar kuće jer njen miris ublažava glavobolju i pomaže kod nesanice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muškatle
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Zglobni Skoč

    Sipaću im Cedevitu.

    • Anonimni

      Muskatle su moje omiljeno cvijeće.Hvala na dodatnom upustvu.Pozdrav.

    • Anonimni

      Farmaceutski jod ali vas molim da precizirate dali jod od 1% ili 10%,hvala