Većina ovo uradi sa sudovima pre nego što ih stavi u mašinu, ali to je greška koja troši i vreme i novac

Isperete li sudove pre nego što ih stavite u mašinu za pranje posuđa? Neki to ne rade, ali istraživanje koje je sprovela Proktor i Gembl pokazalo je da čak 86 odsto ispitanika ispere posuđe pre nego što ga stavi u mašinu.

Ali da li je to zaista neophodno ili je ispiranje posuđa pre nego što ga stavite u mašinu za pranje sudova samo gubljenje vremena i sredstava? Našli smo odgovor na ovo pitanje – naime, posuđe nije potrebno ispirati pre pranja u mašini za pranje sudova, ali postoji jedna kvaka.

Ispirati ili ne ispirati?

Naučnik Morgan Eberhard iz kompanije Cascade, kompanije koja proizvodi tablete za pranje sudova, kaže da uopšte nema potrebe za ispiranjem posuđa pod mlazom vode. „Samo treba da sastružete sve ostatke hrane koji su ostali na sudovima koji bi potencijalno mogli da začepe mašinu za pranje sudova. Slobodno ostavite sosove i masnoće na sudovima“, kaže ona za Allrecipes.

Dakle, onih 86 odsto ljudi koji su prethodno oprali sudove zapravo su to radili pogrešno, a Eberhard dodaje da ako ne operemo sudove možemo da uštedimo vodu i energiju, ali i vreme. Sada kada imamo konačan odgovor da nije potrebno ispirati sudove pre nego što ih stavite u mašinu za pranje sudova, Eberhard je sastavio nekoliko saveta kako da se posuđe dobro opere svaki put.

Saveti za pranje sudova u mašini za pranje posuđa

Za početak, proverite da li su svi predmeti koje imate u kuhinji pogodni za pranje u mašini za sudove. Naime, mašina za pranje sudova može biti pregruba za neke kuhinjske predmete ili možda nije pogodna za neke materijale, kao što su drvo, aluminijum i liveno gvožđe. Ako niste sigurni, obavezno proverite pre pranja.

Zatim prvo napunite donji deo mašine za pranje sudova – na njega postavite tanjire, šerpe i tiganje okrenute prema izvoru vode, koji je najčešće u sredini. Postavite čaše, šolje i činije okrenute nadole u ​​gornji deo mašine za pranje sudova tako da budu što bliže izvoru vode i bolje operite.

Postavite čaše za vino i drugo delikatno stakleno posuđe na gornju policu držača stakla kako biste ih držali na jednom mestu tokom pranja. Pored toga, plastično posuđe takođe spada na gornju policu – gore su temperature obično niže, pa je bolje za plastično posuđe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ispiranjemašina za pranje sudovaposuđe
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Patriot

    Ja sudove ne ispirem, ali ih izbvrišem kuhinjskim papirom da otstranim ostatke hrane,posebno masnoću, kako ne bi začepila odvod.