Vratite im stari sjaj: 4 sredstva lako skidaju uporne žute fleke sa starih belih tanjira

Svi imamo onaj jedan servis koji je naša baka dobila kao poklon za svoju svadbu. Naravno, u međuvremenu smo nabavili mnogo novih tanjira, ali ovi stari su nam nekako dragi i ne želimo da ih bacamo, iako su na njima već prisutne fleke od dugog stajanja, koje se pojavljuju na keramici.

Isto tako, svi imamo servis koji vadimo za specijalne prilike, kao što je krsna slava, a ukoliko je vaša nedavno prošla, sigurno ste se sa mukom borili sa masnim flekama. Vremenom, ako se posuđe ne opere na valjani način, te fleke postaju nestvarno teške za uklanjanje.

Ipak, nije nemoguće, a u tome mogu da vam pomognu jednostavni kućni preparati.

Prašak za pecivo
Pospite pristojnu količinu sode bikarbone po površini tanjira ili posude, pa dodajte nekoliko kapi vode. Promešajte, rasporedite u ravnomernom sloju po posudi i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Na kraju, krpom obrišite mrlje.

Vinski prašak za pecivo
Na isti ančin možete koristiti i kalijum bitartrat, poznatiji kao vinski prašak za pecivo.

Pasta za zube
Možete malo i da se poigrate, pa da se pretvarate da su vaši sudovi ustvari zubi. Uzmite čistu četkicu za zube, nanesite malo paste koja sadrži sodu bikarbonu i četkajte uflekanu površinu. Ukoliko bude bilo potrebe, dodajte još paste. Kada primetite da mrlje nestaju, temeljno isperite posudu, prenosi Objektiv.

Hidrogen
Ova metoda zahteva nešto više vremena. Potrebno je da prljavo ili staro posuđe potopite u veliku šerpu ili drugu posudu u hidrogen peroksid. Količina koja vam je potrebna uzavisi od veličine posude koju perete. Potrebno je da tečnost u potpunosti prekrije. Zatim poklopite šerpu i ostavite je da prenoći.

Ukoliko mrlja i dalje bude tu sutradan, ostavite tanjir ili šta već želite da operete, dodajući još hidrogena. U nekim ekstremnim slučajevima je potrebno i više od nedelju dana da deluje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

keramikaposuđeTanjirižute fleke
Komentari (0)
Dodaj komentar