Za pranje ovih stvari ne koristite omekšivač!

Pranje veša zahteva jednostavno selektovanje prema boji, pranje sa unutrašnje strane i odabir omiljenog deterdženta i omekšivača. Ipak, posebna „pravila“ važe za sportsku odeću, koja sadrži dosta elastina.

Česta je zabluda da će upotreba više deterdženta bolje oprati odeću. Zapravo je suprotno. Upotreba previše deterdženta stvoriće višak sapuna, koji će samo zarobiti prljavštinu, bakterije i mirise, umesto da ih uklanja.

Odeća za trening i druge aktivnosti obično se izrađuje od sintetičkih materijala koji dobro deluju na zaštitu od znoja i održavaju nas „hladnima“ tokom vežbanja. Omekšivač tkanine ne reaguje dobro na te materijale.
Omekšivači tkanine deluju tako što na našoj odeći ostavljaju voštani premaz, kako bi odeća bila mekša. Kada to ostane na sportskoj odjeći, to sprečava njenu sposobnost da zaštiti od znoja.

Kako biste to izbegli, u potpunosti preskočite omekšivač tkanine ili se odlučite za prirodnu alternativu – sipajte pola šoljice belog sirćeta u fioku mašine za pranje veša tiokom poslednjeg ciklusa ispiranja.

Kada je reč o temperaturi ciklusa pranja, odeću za trening koja sadrži elastin morate prati na niskim temperaturama. Toplota može oštetiti elastičnost naše odeće, a uprkos tome što odeća za trening može biti jako prljava treba je prati na niskim temperaturama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

omekšivačpranje
Komentari (0)
Dodaj komentar