Zaboravite na hemiju: Tri prirodna sastojka uklanjaju plesan i buđ iz vašeg doma

Postoji mnogo komercijalnih proizvoda koji su efikasni za uklanjanje buđi i plesni u vašem domu, ali mnogi od njih sadrže jake hemikalije koje mogu biti jednako štetne kao i sama plesan. Ipak, postoji nekoliko načina da se rešite ovih problema na prirodan način, piše Klixba.

Uklonite plesan pomoću octa

Alkoholno sirće je blago kiseli proizvod koji čisti i dezinfikuje. Takođe može uništiti 82 posto vrsta plesni. Možete ga bezbedno koristiti na većini površina, a njegov neprijatan miris brzo nestaje.

Sipajte nerazređeno alkoholno sirće u bocu s raspršivačem. Budući da alkoholno sirće sadrži samo oko 20 posto sirćetne kiseline, dodavanje vode čini ga manje efikasnim. Poprskajte sirće po plesnivoj površini i ostavite sat vremena. Na kraju obrišite područje vodom i ostavite da se površina osuši. Svaki miris sirćeta trebalo bi da nestane u roku od nekoliko sati.

Uklonite plesan pomoću sode bikarbone

Od upijanja mirisa u frižideru do ublažavanja žgaravice, soda bikarbona ima brojne primene u kući. Bezbedna je za ukućane i kućne ljubimce, a ne samo da uklanja plesan, već i upija vlagu koja privlači plesan.

Dodajte jednu četvrtinu kašike sode bikarbone u bocu s raspršivačem vode i protresite dok se ne otopi. Poprskajte plesan tim rastvorom, a zatim četkom za ribanje uklonite plesan. Isperite površinu vodom kako biste uklonili sve ostatke. Na kraju ponovo poprskajte i pustite da se površina osuši bez brisanja.

Uklonite plesan limunom

Limun je prirodni dezodorans, antiseptik, izbeljivač, sredstvo za uklanjanje mrlja i sredstvo za čišćenje, koje može ukloniti i plesan.

Visoka koncentracija kiseline u limunu razgrađuje plesan, olakšava njeno uklanjanje i ostavlja za sobom dezinfikovanu površinu. Iscedite sok od tri do pet limuna u čašu i sipajte preko plesni. Ostavite da odstoji pet minuta, a zatim obrišite površinu vlažnom krpom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

budjplesan
Komentari (0)
Dodaj komentar