Zašto sodu bikarbonu treba držati u frižideru? Evo koje mesto je idealno

Soda bikarbona ima mnoge funkcije u svakom domaćinstvu, ali postoji jedna zbog koje bi trebalo da je držimo u frižideru.

Soda bikarbona koristi se u ishrani, za zube, kosu, čišćenje, ali kada je stavimo u frižider ona možda služi i za borbu protiv loših mirisa.

Bez obzira na to koliko često kuvate, koliko ste opsednuti smanjenjem bacanja hrane ili koliko krut može biti vaš raspored čišćenja, velika je verovatnoća da ste se u nekom trenutku u životu susreli s nekim kvarom u svom frižideru, prenosi Večernji.hr.

S obzirom na obaveze posla, obitelji, škole i društvenih obaveza, ne čudi da se može dogoditi da vaš frižider ozbiljno zaudara, piše Reader’s Digest.

Kada se to dogodi, možda bi trebalo brzo da očistite svoju kuhinju i posvetite dodatnu pažnju svom frižideru.

No iako postoji mnogo načina za borbu protiv strašnog smrada iz frižidera, jedan od najpopularnijih je takođe neverovatno jednostavan: stavite sodu bikarbonu u frižider.

Ne samo da postoji milion i jedna upotreba sode bikarbone, već je soda bikarbona takođe jeftina, lako dostupna i veoma jednostavna za korišćenje.

Bez obzira da li imate jedan od najboljih frižidera na tržištu ili je star 15 godina, držanje sode bikarbone u njemu brz je i jednostavan način da osigurate da uređaj miriše čisto.

Zašto soda bikarbona treba da ide u frižider?

Većina loših mirisa u frižideru može se pripisati buđi, kvascima i hrani koja se raspada.

Dok se bakterije hrane hranom u vašem frižideru, hrana počinje da otpušta smrdljive molekule u vazduh koji su ili kiseli ili alkalni (bazični).

Soda bikarbona je „privlačna“ i za kisele i za bazične čestice, tako da ima sposobnost pretvoriti i kisele i jake alkalne molekule u natrijumove soli neutralnog mirisa.

U suštini, mirisi u vašem frižideru nastaju od čestica hrane koje lebde okolo dok ne dođu do vašeg nosa.

Stavljanjem sode bikarbone u frižider dajete smrdljivim česticama još nešto za što se mogu vezati, čime neutralizujete miris i odstranjujete smrad iz frižidera pre nego što ga osetite.

Deluje li?

Da i takođe je vrlo jednostavna za korišćenje. Ne morate ništa mešati ili je kombinovati s bilo kojim drugim ekološkim proizvodima za čišćenje.

Jednostavno stavite otvorenu kutiju sode bikarbone u frižider i zamenite je otprilike svaka tri meseca. Ako ustanovite da brže gubi svoju efektivnost, možda ćete ga morati menjati češće, možda jednom mesečno.

Jednostavan trik da zapamtite kada zameniti sodu bikarbonu u svom frižideru je da odredite datum na kutiji kada je tamo stavite. Takođe možete staviti belešku u svoj dnevnik ili postaviti podsetnike.

Ako ste stara škola, možete jednostavno upotrebiti nos i zameniti sodu bikarbonu kada vam frižider počne smrdeti.

Takođe imajte na umu da iako je soda bikarbona vrlo efektan neutralizator mirisa u vašem frižideru, neće temeljno eliminisati svaki miris koji se nalazi u njemu.

Ako ste tamo cele nedelje držali otvorene konzerve sirove ribe ili ukiseljenog luka, čak će i najveća kutija sode bikarbone teško upiti mirise.

Verovatno ćete morati da očistite frižiderom sodom bikarbonom kako biste izbacili sav smrad.

Gde da stavim sodu bikarbonu u frižider?

Bez obzira na to volite li ideje o organizaciji frižidera ili radije bacate stvari gde god stanu, svakako napravite mesta za sodu bikarbonu.

Kutija sode bikarbone u frižideru imaće pozitivan učinak bez obzira na to gde je stavite, ali kako biste maksimalno iskoristili njen potencijal upijanja mirisa, najbolje ju je čuvati najbliže smrdljivoj hrani.

Što je soda bikarbona bliža trulim i oštrim mirisima, to su veće šanse da će soda bikarbona dopreti do smrdljivih molekula hrane i neutralizovati ih.

Ako je vaš frižider velik ili ako u njemu obično držite puno smrdljive hrane, možda bi trebalo da držite kutiju (ili posudu) sode bikarbone na svakoj polici.

Takođe možete posuti malo sode bikarbone na dno fioka u kojima se čuva vaše voće i povrće, a zatim ga pokriti savijenim papirnatim ubrusom.

Kao i s kutijama sode bikarbone, sodu bikarbonu u fioci takođe treba menjati otprilike svaka tri meseca.

Ako se nađete u situaciji da stalno menjate sodu bikarbonu u svom frižideru i redovno bacate pokvarenu hranu, možda bi trebalo da proverite koja temperatura treba biti u njemu.

Ako vaša hrana ne ostaje dugo sveža, frižider je možda ne drži dovoljno hladnom.

Koliko sode bikarbone treba staviti u frižider?

Manje se radi o tome koliko ste sode bikarbone stavili u frižider, a više o tome kako je soda bikarbona raspoređena.

Ako staru kutiju od mleka napunite sodom bikarbonom, ali je jedino izloženo područje otvor od nekoliko centimetara, zapravo ste uzalud potrošili toliko sode bikarbone.

Kako biste maksimizovali sposobnost neutralizacije mirisa sode bikarbone, ostavite joj što je više moguće izložene površine.

Dobićete najveću korist od sode bikarbone tako da barem šoljicu sode bikarbone ulijete u posudu ili je rasporedite po velikom tanjiru.

Čineći to, izlažete više kristala natrijum bikarbonata zraku, dopuštajući im da apsorbuju i neutralizuju mirise.

Ako ne želite izgubiti dragoceni prostor na tanjir ili posudu sode bikarbone, dovoljno je jednostavno staviti otvorenu kutiju sode bikarbone u frižider, naročito ako je otvor na kutiji velik.

Neke kutije sode bikarbone posebno su dizajnirane za frižider i zamrzivač s velikim izrezima koji omogućuju protok mirisa kroz kutiju bez da se soda bikarbona izlije.

Imajte na umu da količina sode bikarbone koja je potrebna vašem frižideru takođe zavisi od veličine frižidera.

Veliki frižideri koji su punjeni tonom hrane zahtevaće više sode bikarbone nego manji s oskudnim izborom hrane ili mini-frižideri.

Možete li koristiti sodu bikarbonu u zamrzivaču?

Apsolutno! Soda bikarbona deluje jednako u zamrzivaču kao i u frižideru. Stavljanjem kutije sode bikarbone u zamrzivač, pomažete neutralizovati mirise u zamrzivaču i sprečavate da čudni mirisi prodru u led ili bilo koju hranu koju ste stavili u zamrzivač.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korisni trikovi u kuhinjinamirnice u frižiderusoda bikarbona
Komentari (0)
Dodaj komentar