Zbog ovih 8 grešaka koje mnogi prave sa usisivačem on se brže kvari

Jedno od najefikasnijih pomagala u održavanju doma čistim definitivno je usisivač. I dok možda mislite da sa svojim usisivačem radite sve kako treba, pitanje je da li je zaosta tako, i ponašate li se prema njemu na pravi način kako biste mu osigurali što duži radni vek? Ako niste sto posto sigurni, ovo je nekoliko stvari koje bi trebalo izbegavati ako želite da usisivač radi besprekorno još dugo vremena, piše Tom’s guide.

Ignorišete začepljenja

Svaki put kada koristite usisivač trebalo bi da proverite jesu li se dogodila manja ili veća začepljenja. Uklanjanje predmeta koji su se zaglavili ne samo da će osigurati bolju moć usisavanja, već će i produžiti životni vek usisivaču. Ukoliko ne možete rukom da uklonite zaglavljene stvari, se držačem metle. Prohodnost delova usisivača možete proveriti tako što ćete odvojiti crevo i produžetak od usisivača i zatim pokušati da kroz njih gurnete novčić. Ako novčić prođe bez problema, put prašine do vrećice usisivača je prohodan.

Ne namotavate crevo usisivača

Ponekad se nakon napornog usisavanja umorimo i crevo usisivača ostavimo nenamotano, često kao zamku za spoticanje ukućanima. Pospremajući crevo možete sprečiti njegovo oštećenje, ali i mnoge neprijatnosti.

Pokušavate da usisate tvrde i velike predmete

Primamljivo je iskušati snagu svog usisivača dok se na tepihu smestila manja kovanica ili kamenčić. Međutim, komadići mogu ozbiljno ošteti unutrašnjost usisivača ili uzrokovati začepljenje koje će posle biti teško ukloniti. Kako biste izbegli rizik, komadiće pokupite ručno.

Usisivačem prelazite preko vode

Uobičajeni usisivači nisu predviđeni za usisavanje vode. Ako se nađete u iskušenju da usisivačem pređete preko, pa i nekoliko kapljica vode, imajte na umu da ovaj potez može poprilično naštetiti motoru vašeg usisivača, a i može uzrokovati priličan nered prilikom pražnjenja vrećice.

Usisavate s vrećicom koja je previše napunjena

Usisavanje s vrećicom koja je sasvim puna može drastično smanjiti performanse usisivača, ali i predstavljati rizik za pregrejavanje i kvar motora. Ako osetite da vaš usisivač ne odrađuje posao kao inače, proverite da li je problem u vrećici i tako otklonite moguće neprijatnosti.

Prelazite s usisivačem preko kablova

Iako su predviđeni da odolevaju određenim spoljnim uticajima, kablovi nisu tako sasvim otporni ukoliko prelazite preko njih usisivačem. Sila kojom usisavate prašinu s poda može oštetiti kabl, pa vremenom oni mogu postati nebezbedni za korišćenje.

Zaboravljate na čišćenje filtera

Iako postoji više modela usisivača, čišćenje filtera je obavezno kod svakog od njih. Bez obzira bili sunđerasti ili u obliku harmonike, filteri se trebaju čistiti prema uputstvima proizvođača. Ako često usisavate ili imate jako zaprljane podove, s vremena na vreme proverite stanje svog filtera.

Koristite ga prečesto

Kako biste manje upotrebljavali usisivač, pokušajte da shvate šta najviše uzrokuje zaprljanje vaših podova. Na primer, pokušajte da obuću ostavljate u ormariću predviđenim za to umesto da gazite po tepisima. Obedujte najbolje za stolom, a četkanje kućnih ljubimaca obavljajte napolju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

greškeusisivac
Komentari (0)
Dodaj komentar