7 činjenica o ženskom telu za koje vrlo malo ko zna: Evropljanke se po ovome prilično razliku od muškaraca

Već znamo za neverovatnu izdržljivost ženskih tela i čuli smo nešto o razlici između muškog i ženskog prepoznavanja boja. Ali, verovali ili ne, još uvek postoji puno toga o ženskom telu o čemu možda ne znate.

1. Ženski vratovi su pokretljiviji

Da li ste ikada primetili kako se žene i muškarci okreću kada ih pozovu? Pokušajte ovo, i videćete da muškarac okreće celo telo, a da žena samo okreće glavu. Razlog leži u strukturi mišića, koja je elastičnija u ženskom telu.

Ali, drage dame, budite pažljivi dok vrtite glave. Prema studiji Medicinskog centra Univerziteta Lojola, žene prijavljuju bol u vratu češće od muškaraca .

2. Žene imaju osetljiviji sluh dok spavaju

Ova činjenica je rezultat evolucionog procesa. Žene su osetljive na buku dok spavaju da bi ih probudila beba koja plače. Ali dobra vest je da ovo pravilo funkcioniše samo za zvukove visokog tona. Govor u niskom registru će pomoći da se izbegne buđenje žene.

A ono što je nepravedno u ovoj situaciji je da su žene takođe osetljivije na poremećaje spavanja od muškaraca.

3. Žene su racionalnije od muškaraca

Uprkos opštem mišljenju da su žene emotivnije, a muškarci racionalniji, stvarnost je potpuno suprotna. Debeli korteks je povezan sa višim rezultatima na različitim testovima kognitivnih i opštih inteligencija. A ženski mozgovi imaju mnogo deblji korteks nego muški.

U međuvremenu, muškarci su imali veći volumen mozga, što igra širu ulogu u emocijama i donošenju odluka.

4. Žene se jače vezuju za druge ljude

Razlog zašto je što žene imaju viši nivo oksitocina. Oksitocin je takozvani hormon ljubavi. Promoviše privrženost, učvršćuje odnose i ublažava stres. Oksitocin je takođe odgovoran za stvaranje veza majke i deteta, pa čak i za dojenje.

5. Ženska tela se menjaju u dvadesetim godinama

Ako ste imali lude i nezdrave tinejdžerske godine, nije kasno da promenite svoj način života. Ženska tela i dalje rastu i menjaju se u dvadesetim godinama. Dakle, nastavite da jedete banane i bademe, oni sadrže puno kalcijuma koji zaista pomaže da vaše kosti budu jače. Vežbe za jačanje mišića će takođe pomoći u tome.

Takođe postoji šansa da postanete bolji u donošenju odluka, jer se vaš prefrontalni korteks još razvija.

6. Žene imaju bolju predispoziciju za kreativnost

Mozak je mreža. Unutar njega ima puno žica i spojeva. Studije su otkrile da su mreže u mozgu žena više povezane od mreža u mozgu muškaraca.

To znači da žene brže stvaraju uzročno-posledične veze, ali se u isto vreme lako naviknu na rutinu.

7. Evropljanke imaju svetliji ten od muškaraca

Prema novom istraživanju, žene evropskog porekla su dvostruko veće prirodne plavuše u poređenju sa muškarcima. Studija sugeriše da je to zbog toga što su plavi geni koji su možda bili kod žena pri porođaju uporniji kod žena i zapravo nestaju kod muških. To se takođe može dešavati iz evolucijskih razloga jer je veća verovatnoća da će plavokose žene biti uspešne u svojim vezama, a verovatnije je da će muškarci biti uspešni sa ženama ako su tamnokose. Naravno, sve su ovo za sada samo pretpostavke.

Za sada, naučnici ovaj fenomen nazivaju „intrigantnom misterijom“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

karakteristikeosobinezenežensko telo
Komentari (0)
Dodaj komentar