Anestetici i kozmetičke intervencije

Lepa, lepša, najlepša… Savršen i mladolik izgled je već neko vreme imperativ – i to, čini se, u sve većem broju poslova. Ma koliko se svi živi kleli kako je najvažnije kakva je neko osoba, kada smo okruženi kozmetički doteranim osobama, oni neugledni često imaju slabije šanse u ljubavi. Zato i ne čudi pomama za kozmetičkim intervencijama – ali ta pomama ima i svoju cenu.

Naime, mnoge kozmetičke intervencije su izuzetno bolne – toliko bolne da se ne mogu izvesti bez anestezije. Anestezija ume da bude rizična, čak i kada se radi samo o lokalnoj. U Americi su se desila dva smrtna slučaja kao posledica pogrešne primene lokalne anestezije prilikom kozmetičkih intervencija (hm, da li je ulepšavanje baš toliko bitno?). Zato se u medicinskom svetu podigla velika prašina.

Na koji način može da bude opasna lokalna anestezija? Najčešće se tu radi o kremama koje izazivaju utrnulost (anestetik sadrži deset odsto lidokaina, deset odsto tetrakaina i pola procenta fenilefrina). Ove kreme trebalo bi da budu bezbedne – ali ako se nanesu na veću površinu nego što je to potrebno, mogu da imaju toksične efekte. Kako to sprečiti?

Ne postoji drugi način nego da bude prisutan anesteziolog, i to anesteziolog koji odlično zna svoj posao. A njegov posao jeste da, na osnovu konstitucije pacijenta (njegove telesne težine) i veličine oblasti koja će biti tretirana kozmetičkom intervencijom, odredi koja je količina anestetika neophodna. Nikakve „liberalne doze anestetika, za svaki slučaj“ nisu dozvoljene, jer takva vrsta pokušaja da se obezbedi bezbolnost intervencije može da ima znatno gore posledice nego što je bol.

Izgleda da lepota definitivno ima svoju cenu – i, ukoliko se opredelite za kozmetičke intervencije, ta cena može biti prilično bolna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar