Bako, bako, ala imaš velike zube!

Postoje stvari koje vam niko unapred ne kaže; možda čak i same primetite takvu pojavu, ali ne obratite mnogo pažnje dok se to ne desi i vama – a onda budete jako iznenađene. Jedna od takvih stvari su i prividno veći zubi u starosti (onda kad stara osoba ima zube, naravno).
O čemu se ovde radi? Da li u starosti rastu zubi? Može da izgleda tako, ukoliko vidite stariju osobu koja kao da ima "konjske zube" (bez uvrede, govorimo o izgledu!), a onda vidite njene fotografije iz mladosti, i tu joj zubi izgledaju znatno manji. Da li se radi o protezi koju ta osoba nosi? Ili o nečemu drugom?
Radi se o vrlo jednostavnoj stvari, o nečemu što se svima, nekome pre, nekome malo kasnije, dešava u starosti: povlačenje desni. I, kako se desni povlače, tako veći deo zuba bude otkriven, pa zubi deluju veći. A nisu, iste su veličine kao i ranije. Samo je deo zuba – deo korena, da budemo precizniji – postao otkriven kad su se desni povukle.
Postoji li način da se ovo spreči? Da se spreči ne može, ali može da se ublaži i uspori – i s time treba početi već od mladosti. Radi se o dobroj higijeni zuba: redovno ih bar dva puta dnevno dobro operite četkicom i pastom, i pri tom istrljajte i desni. Takođe, poželjno je i korišćenje konca za čišćenje zuba. Redovnom higijenom usne duplje smanjićete broj nepoželjnih bakterija u njoj, a bakterije doprinose povlačenju desni.
Da ne bude zabune, to ne znači da desni treba da trljate toliko da ih "oderete", niti da posle pranja zuba jaučete od bolova. I preterano trljanje može da smanji desni, odnosno da doprinese njihovom povlačenju – normalno, neagresivno pranje zuba i desni, uz upotrebu konca za čišćenje zuba, biće sasvim dovoljno.
Kao i obično, što bolje vodite računa o sebi u mladosti, lepša će vam biti i starost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izgledpromenestarenjezene
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Moj skoro devetogodišnji sinčić vadio je mliječne očnjake da bi mu se spustili i izbili novi zubi, od kojih će se neki morati i izvaditi prije vremena, čim niknu, jer nema dovoljno prostora, a i nosi protezicu. Inače, svaki koji je do sada vadio, sem striktno prednjih, veliki su skoro do dva centimetra sa korijenom koji imaju, iako su mliječni. Treba hrabrosti izvaditi tako nešto bez frke; a zubići do sad bez trunke karijesa, pa ih nikad nije ni popravljao…