Bez odugovlačenja

Mnogi od nas skloni su tome da obaveze odlažu u beskraj, da se "razvlače" – toliko je toga što se mora uraditi, joj, ko će to sve da postigne! Problem s konstantnim odlaganjem obaveza je što dovodi do toga da se osećate sve lošije i sve bespomoćnije – a nekada odlaganje donese i mnogo veće probleme, kao što su nagomilani dugovi koje onda godinama morate da otplaćujete dok živite na "hlebu i vodi".
Uglavnom smo svi zatrpani gomilom obaveza, i postižemo ih onako kako možemo. Veliko je iskušenje odugovlačiti s nečim, naročito ako ne mora baš smesta da se uradi – a onda to odlažete za još kasnije, i još kasnije, i još kasnije… Međutim, čak i ako to ne dovede do krajnje nepoželjnih posledica, kao što je gomilanje dugova koje morate godinama da otplaćujete (ili i plenidba pokućstva na ime naplate duga), ili, još gore, uznapredovala bolest koju je postalo znatno teže, ako ne i nemoguće, izlečiti, dovodi do toga da u vama raste osećaj bespomoćnosti i bezvoljnosti, i sve vam je teže da se poduhvatite te stvari koju već "sto godina" odlažete.
Ni to nije sve. Svesne se da se ta stvar ili te stvari moraju obaviti, i to vas "kljucka". Žalite se prijateljicama na to što nikako da obavite, i to dok im ne dosadite; i vas to izjeda, malo-malo pa se toga setite, moguće je i da vam ometa san… Vremenom se sve lošije osećate zbog toga. To što vas "kljucka" ujedno vas iscrpljuje pa vam je sve teže da se pokrenete i uradite bilo šta, nekad i nervozno radite gomilu sitnica koje uopšte ne moraju biti urađene jer vam smeta taj "uradi to već jednom!" osećaj i, vremenom, i zdravlje vam se zbog toga pogorša, jer vam opadne imunitet.
Zato, bez odugovlačenja! Nije moguće ama baš sve postići ovog trenutka, ali izbegavajte odlaganje "u beskraj" – na kraju ćete to ionako morati da obavite, samo će vam biti znatno teže i u međuvremenu ćete se namučiti, a niste morale. Skupite snagu i uradite to! Kada ne odugovlačite, osećate se mnogo bolje, jer puno toga postižete i nema neprijatnog "kljuckanja".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

odlukeodugovlacenjezene
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Nešto slično se dešava i kad morate i nešto u beskraj da čekate, a niste u stanju da unaprijed ocijenite kako će se moguća realizacija odraziti po vas, da li će se odigrati pozitivno po vas. Preostaje vam samo da dozvolite da vrijeme prođe, ne budete nestrpljivi i očekujete pozitivan ishod.