Bez prečestih provera mejlova

Ima onih koji su skloni da svaki čas proveravaju elektronsku poštu. U privatnom životu ova navika može biti gubljenje vremena. Na poslu, proveravanje mejla svaki čas može prilično da smanji vaš radni učinak.
U čemu je problem ako samo bacite pogled na pristiglu poštu, a ne čitate raznorazne zezalice koje su vam stigle zajedno s bitnim poslovnim porukama? Problem je u tome što proveravanje mejla dekoncentriše. Često je mišljenje da vam bacanje pogleda na novopristiglu elektronsku poruku (ili na novopristigli SMS, što se toga tiče) samo nakratko odvuče pažnju, ali jedna studija pokazuje da je u proseku potrebno 15 minuta da se nakon čitanja takvih poruka vratite ozbiljnim zadacima. Zamislite kakav vam je onda radni učinak ako poruke proveravate na svako pola sata ili na 15 minuta.
Razloga za proveravanje pošte svaki čas retko kada ima, za mnoge je to refleks kada im misli malčice odlutaju. Na neki način, to je slična „navlaka“ kao i kafa; kao što se svaki čas među ljubiteljima kafe može čuti: „Hajde da popijemo kafu“, kao što se kafa često pije iz dosade, slično je i s elektronskom poštom. Šta ćete da radite? Da bacite pogled na poštu.
Vaše slobodno vreme je vaše i tu ne smeta da radite šta poželite, ali poruke ipak ne bi trebalo svaki čas proveravati dok ste na poslu. Čak ni poslovne poruke, osim ako se baš potrefi da čekate nešto na šta se smesta mora odgovoriti. Stručnjaci preporučuju da se elektronska pošta ne proverava češće nego jednom u sat vremena (a onda kada je već proveravate, pošto sledećih 15 minuta nećete biti u stanju da se ozbiljno koncentrišete na posao, tih 15 minuta možete iskoristiti da pregledate i preostalu poštu, da odgovorite na ono što je potrebno, a možete koji minut upotrebiti i za surfovanje Internetom).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

e-mailinternetproveravanje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radovan Radovanović

    Treba napraviti signalizaciju kad stigne mail, ali ne spam.