Bez preterane čistoće

Reklame su prepune preporuka za „novo, revolucionarno sredstvo za čišćenje“ ili već nešto slično. Svaka prava domaćica ga koristi (naravno, nasmejana je, u besprekorno čistoj odeći, a sam proces čišćenja naporan je koliko i prelistavanje omiljenog časopisa dok čekate da vam se frizerka u potpunosti posveti). Jedna od fenomenalnih osobina tog sredstva jeste da ubija ama baš sve bakterije. Zato je jedinstveno na tržištu i treba da se opredelite baš za njega. Tako će vam kuhinjski pod biti toliko čist da s njega možete da jedete (nema veze što čak ni kućni ljubimci ne jedu s poda, osim ako vam nešto slučajno ne ispadne, već iz sopstvenih posuda). Fenomenalno! Baš ono što vam treba da budete savršena domaćica! Ne baš.
Naravno da kuću treba održavati čistom. Višegodišnje naslage prljavštine svuda unaokolo neće doprineti ni zdravlju vaše porodice ni tome da se svi ugodno osećate. Ipak, ne treba ići ni u drugu krajnost, u konstantnu dezinfekciju prostorija – ovakve higijenske mere mogu biti opravdane u bolnicama u uslovima epidemije, ali u normalnom domu za tim nema potrebe. Većina bakterija koje postoje u kućama i stanovima u potpunosti su bezopasne.
Ne samo da za tim nema potrebe već se na taj način može ugroziti zdravlje ukućana. Naime, u domu u kome se redovno, ali bez preterivanja, održava čistoća, razvije se neka vrsta porodične bakterijske flore – bakterije neškodljive za ukućane, na koje su ukućani navikli, a koje im povećavaju imunitet i na taj način ih štite od opasnih infekcija.
Postoje li situacije kada su jaka dezinfekciona sredstva ipak neophodna u domaćinstvu? Postoje – onda kada se neko od ukućana razboli od ozbiljne zarazne bolesti. U svim drugim slučajevima redovno čišćenje deterdžentima, sapunom, sirćetom i solju sasvim je dovoljno za normalnu higijenu stana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čišćenjehigijenakućasredstva
Komentari (0)
Dodaj komentar