Bez zevanja na poslovnim sastancima!

Poslovni sastanci umeju da budu beskrajno dosadni. Bez obzira na to, većina ljudi je savršeno svesna toga da je krajnje neprimereno zevati čak i na najdosadnijem sastanku. Neprimereno ponašanje na poslovnim sastancima ume da se jako, jako loše odrazi na karijeru. Uprkos tome, čak i na najvažnijim sastancima može se desiti da neko zeva – i to ne zbog arogancije ili nevaspitanja, već zato što ne može da se suzdrži, zato što i inače ceo dan zeva i ne može da prestane s tim.

Zvuči vam kao smešna i besmislena priča? Nije nimalo smešno ukoliko i sami imate takav problem – ne možete da prestanete da zevate. Niste nevaspitani, ne ponašate se arogantno, znate da ne bi trebalo da zevate – ali ne možete da ne zevate. Ako imate ovaj problem, sasvim sigurno znate koliko to može da bude neprijatno (prekorni, pa i uvređeni pogledi kolega iz ofisa, prijatelja, porodice, a važni sastanci su još i gori, jer svi pomisle da se dosađujete i da ste nezainteresovani za nešto što je bitno za firmu). Šta učiniti sa ovim problemom?

Za početak, neophodno je utvrditi uzrok. Česti uzroci su problem sa nesanicom (onda su vam potrebne vežbe opuštanja i relaksacija, kako biste mogli da se naspavate) ili sa tirodinom žlezdom (tiroidna žlezda pravi različite probleme velikom broju žena, ali u najvećem broju slučajeva endokrinolog može relativno brzo da reši ovaj problem). Ako nije nesanica i nije tiroidna žlezda, moguće je da se radi o problemima sa pritiskom; znatno povišen pritisak, baš kao i nizak pritisak (gornji, to jest sistolni pritisak, ne prelazi 100), imaju kao posledicu da se osećate konstantno umorno – i otud zevanje.

Ukoliko se radi o visokom pritisku, to se rešava lekovima i pravilnom ishranom, kao i izbegavanjem stresa kada god je to moguće. Ako se radi o niskom pritisku, za to ne postoje lekovi, ali tu od velike pomoći može da bude uzimanje više tečnosti i soli (natrijum iz soli diže pritisak). Dakle, ako je nizak pritisak jedini uzrok pospanosti, nedostatka koncentracije i umora (i zevanja kao posledice svega toga), biće vam dovoljni tečnost (oko dva litra dnevno) i slana hrana da vas vrlo brzo vrate u top formu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar