Bezbedne biljke?

Prilično je često i potpuno neosnovano uverenje da se biljke, kao "nešto potpuno prirodno", mogu konsumirati u neograničenim količinama. To je zdravo, kaže se. Od toga vam ništa ne može biti, pa to je sasvim prirodno, kaže se. To se naročito često spominje za različite biljne preparate i lekove. Takvo uverenje ide po principu "sve što je industrijsko je nezdravo, a sve što je prirodnog porekla, bez industrijskih dodataka, potpuno je zdravo i ne postoje nikakve negativne posledice ukoliko uzimate biljke".
Evo jednog direktnog podsetnika za sve koji tako razmišljaju: i otrovne pečurke su sto posto prirodni proizvod, pa to ne znači da ih treba tamaniti u neograničenim količinama (zapravo, treba ih zaobilaziti u širokom luku – ne smete ih ni dodirivati niti dopustiti da dospeju u fizički kontakt sa hranom).
Naravno, to ne znači da uopšte ne smete uzimati biljne preparate – ni približno. Ipak, priča da su biljke bezbedne zato što su produkt prirode jednostavno ne stoji. Biljni preparati mogu da izazovu nuspojave i u nekim slučajevima su kontraindikovani, baš kao i sintetički lekovi. Zato se ne smeju samoinicijativno uzimati; nipošto ne biste smeli da sami sebi prepisujete vrstu i količinu preparata, pa makar to bile i "samo biljke".
Koje su to nuspojave? Pojedine biljke imaju antikoagulativno dejstvo. To znači da sprečavaju zgrušavanje krvi – i povećavaju rizik od pojačanog krvarenja tokom operacija.
Šta da radite? Jednostavno: nemojte biti sami svoj doktor. Biljne preparate tretirajte kao i bilo koji drugi lek (jer to, u suštini, i jesu) – konsultujte se sa lekarom pre upotrebe bilo kakvih sredstava; prirodnih ili sintetičkih, svejedno.
Da ne bude posle: "To su bile samo biljke…"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar