Bezbednost kad kupujete preko Interneta

Kod nas kupovina preko Interneta još uvek nije učestala – samim tim, mada se pominje mogućnost da tako budete opljačkani, retko se nađu osnovna pravila kako da se od krađe zaštitite. Evo na šta bi trebalo obratiti pažnju.
Glavna opasnost je, naravno, da neovlašćeno lice dođe do podataka o vašoj kreditnoj kartici (preko Interneta se najčešće kupuje uz pomoć kartice) i potom to iskoristi kako bi vam ukrao što veću sumu novca, nekada vas i ostavio u dugovima. Da biste to izbegle, budite sigurne da stranica s koje kupujete počinje sa https:// (ono s je veoma važno, to znači „secure“ – „bezbedno“). Na dnu ekrana trebalo bi da bude i ikonica u obliku katanca; to je još jedna od odlika sigurnih sajtova.
Ne zaboravite da negde sačuvate kontakt-detalje onih od kojih kupujete, za slučaj da bude problema. Takođe, obavezno pogledajte na sajtu s koga kupujete kakva su im pravila što se tiče povraćaja novca i/ili zamene robe, za slučaj da nešto ne ispadne kako treba (roba s greškom, pogrešna roba i slično). Obavezno odštampajte račun i sačuvajte ga.
Finansijske detalje i podatke o svom računu ne treba slati putem elektronske pošte – ako vaša banka želi da vas kontaktira, zvaće vas ili vam poslati zvanično pismo. I, možda nepotrebno, ali da ne zaboravimo ni to: ne verujte forvardima ni mejlovima u kojima se tvrdi da ste dobili na lutriji, da možete dobiti veliki novac iz neke ratom zahvaćene zemlje, da Bil Gejts poklanja ljudima novac… To je sve spam, modernija verzija nekadašnjeg „lanca svetog Antuna“.
Preko Interneta se može kupovati, i mnogi na taj način nabavljaju sve i svašta i vrlo su zadovoljni – samo pazite na bezbednost, kako vaš teško zarađeni novac ne bi potrošio neki dovitljivi lopov.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bezbednosthttpsinternetkupovina
Komentari (0)
Dodaj komentar