Biljke u stanu

Želite da ulepšate stan nekim biljkama, ali niste još rešile kojim. Niste ni sigurne da ćete moći: imate centralno grejanje, pa vam je vazduh u stanu dosta suv i ne znate da li će biljčica moći da opstane u takvom okruženju. Možda vam je vazduh u stanu vlažan, a ne znate da li toliko vlage prija biljci koja vam se dopada… Evo kako neke biljke podnose vlagu.

Suv vazduh u stanu (zbog centralnog grejanja ili termoelektrične peći, na primer), kao i smanjeno zalivanje u toku zime sasvim će fino podneti fikus elastika, fikus dekora, eševerija, kaktusi (setite se odakle potiču; važno je da im obezbedite što više svetlosti), lozica tradeskancija, kalanhoja, voštani cvet (mislimo na biljku pod tim nazivom), gloksinija, klivija, aloja i peperomija.

Umereno vlažan vazduh dopašće se sobnoj juki, filodendronu, raznim papratima, ciklami, citrusima, azaleji, difenbahiji, monsteri, sobnom hmelju, božićnoj zvezdi i kameliji.

Prilično vlažan vazduh prijaće bršljanu, vodenoj palmi, asparagusu, anturijumu, krotonu, jelenjim rogovima, ciklami, jakobiniji, spatifilumu i orhidejama. U vreme cvetanja, ove biljke traže malo nižu temperaturu, pa je poželjno smestiti ih u prohladne prostorije i skoro svakodnevno prskati ih raspršivačem napunjenim odstajalom vodom sobne temperature – samo pazite da ne poprskate i cvetove zajedno sa lišćem, jer mogu ostati ružne mrlje.

Previše suv vazduh škodi i ljudima, a ne samo nekim biljkama. Dodatna vlaga u vazduhu najlakše se obezbeđuje specijalnim električnim ovlaživačem – može se naći i na našem tržištu, ali je prilično skup. Ako to ne možete sebi da priuštite, a baš želite da gajite bršljan ili orhideje, redovno prskajte svoje drage biljčice finim raspršivačem. Možete staviti i saksije u plitku posudu napunjenu opranim šljunkom i nalivenom vodom dopola – voda koja bude isparavala vlažiće biljku. Ako je biljka velika i nalazi se blizu grejnog tela, potrebno je da je prskate dva-tri puta dnevno. Podrazumeva se da i zemlja mora biti vlažna, ali ne preterujte s tim: preterana vlažnost zemlje izazvaće truljenje korena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar