Blato kao lek

Kada se spomene blato, naročito ako to nije po suvom vremenu, uglavnom se pomisli na blatnjavu obuću (koju morate očistiti), blatnjave tragove po predsoblju i po tepisima (koje takođe morate očistiti), ostatke blata na krajevima pantalona ili suknje… Ukratko, na ne baš prijatne stvari. Međutim, kao što sigurno znate, postoji i lekovito blato. Zahvaljujući spa centrima, razne vrste lekovitog blata (inače, lekovita svojstva blata koriste se i poznaju već hiljadama godina u različitim kulturama, samo što nas danas blato najčešće asocira na prljavštinu) ponovo postaju veoma popularne. Evo kratkog vodiča kakva lekovita blata postoje i za šta se koje može koristiti.

Fango blato je italijansko mineralno blato sa vrućih izvora. Njegova najbolja osobina je ta da podstiče cirkulaciju. Koristi se spolja i dobro otklanja štetne sastojke iz organizma. Najefikasnije je prilikom uklanjanja ukočenosti i celulita.

Verovatno najpopularnije blato u ovom trenutku je morski mulj iz Mrtvog mora. Koristi se za ublažavanje psorijaze i drugih hroničnih kožnih oboljenja. U principu, morski mulj iz bilo kojeg mora sadrži vitamin E, koji podstiče regeneraciju ćelija u kolagenskom tkivu, plus mineralne sastojke, morsku so i alge, koji regulišu vlažnost kože.

Pesak je takođe veoma upotrebljiv: tople kupke sa peskom (oko 50 stepeni Celzijusa) odlične su za podsticanje cirkulacije krvi, otklanjaju napetost, dobre su u lečenju povreda kolena i reume.

Obično lekovito blato (može da se kupi u apoteci) može da se koristi za tretmane koji deluju prilikom upala u donjem delu stomaka, kao i kod reumatskih oboljenja. Radi se o tome da ovo blato sadrži huminsku kiselinu, koja vezuje štetne sastojke i sužava pore.

Kao što vidite, blato nije samo prljavština koju treba strugati sa tepiha i odeće (nimalo zabavan posao), već su neke vrste blata i veoma korisne za kožu i za opšte zdravlje organizma. Uz to, blato najčešće nije skupo, tako da za male pare možete dobiti veoma efikasan lek za neke bolesti – i još taj lek možete primenjivati u udobnosti sopstvenog doma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar