Bojite se da ste „zagrizli previše“

Nije nikakva retkost da, kad stvari naglo postanu teške (recimo, na novom ste poslu), kad ste pretrpane novim obavezama za koje još niste naučile kako da se snađete u njima, zaključite da izgleda da ste "zagrizle previše", da vi to jednostavno ne umete i nikada nećete ni umeti. Reakcija je normalna, ali je greška zadržati takvo mišljenje.
Početak, o čemu god da se radi, jeste težak, i skoro da nema nikoga kome je bio lak. A što se onih retkih srećnika kojima na početku sve bude lako tiče, njima najčešće bude teško kasnije, jer se opuste i ne savladaju u dovoljnoj meri i dovoljno brzo ono što bi trebalo da savladaju. Onda to pomalo liči na ono "što ne platiš na mostu, platiš na ćupriji" – teškoće sačekaju svakoga, pitanje je samo kad i šta će konkretno iskrsnuti kao problem.
Naravno, lako je pričati o ovome; kad se nađete u takvoj situaciji, prilično je teško, i nimalo vam ne olakšava to što bi nekom zamišljenom srećkoviću možda kasnije bilo teže, onda kad vama bude lakše. Čini vam se da vam nikada neće biti lakše, da jednostavno nećete uspeti da se izborite s obavezama, da ćete omanuti i da ćete se jako obrukati.
Šta učiniti kad ste u takvoj situaciji, bilo da se radi o poslu, bilo da je u pitanju neka druga životna oblast (brak, roditeljstvo…)? Pokušajte da sagledate situaciju ne kao neminovni put u bruku i sramotu, već kao izazov za vas i vaše sposobnosti. Podsetite sebe da je svaki početak težak, i da to što vam sada baš i ne ide najbolje i što se osećate pogubljeno ne znači da ste nesposobni i da ste za to jednostavno tupavi, već samo da vam je sve to novo i da vam je potrebno vreme da se u tome snađete. Pomoći će ako onda pitate za savet one kojima ta stvar nije nova, koji su kroz to već prošli – pitajte ih šta bi vam preporučili kako da to-i-to obavite, a pitajte ih i kako je njima bilo na početku, kako su se oni osećali. Može vas prilično motivisati da od onih koji su sad već iskusni i uspešni u toj oblasti čujete da je i njima na početku bilo teško, imali su problema, ali, eto, naučili su, savladali su teškoće, i eto ih tu, živi su i zdravi – a ako su mogli oni, možete i vi.
Postoji i jedan mali trik koji bi vam mogao pomoći: kada u glavi čujete taj glasić koji vam govori da ste vi za to tupave i nesposobne, pretvarajte se da pripada nekom zlobniku koji samo hoće da vas navede da se osećate bedno – i ne dajte mu da u tome uspe, već mu dokažite da greši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

obavezeposaopretrpanostzenazivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Marija Đokić

    Šta ako se ovo odnosi na život uopšte 🙁