Bolje višak kilograma nego varijacije

Žene su često opsednute svojom telesnom težinom – nije ni čudo, uz konstantno bombardovanje, iz svih medija, slikama mršavih žena i ubeđivanjem da su jedino takve žene lepe i poželjne. Zbog toga, žene će često držati dijetu kako bi se otarasile viška kilograma ili onoga za šta veruju da je višak. Nažalost, kao što ste verovatno i same imale priliku da primetite, rezultati tih dijeta (pre)često su kratkotrajni: izgubljeno se vrlo brzo vrati – čuveni i omraženi jo-jo efekat. Ono što je u celoj ovoj priči novo jeste to što se pokazalo da jo-jo efekat ima jako loš uticaj na zdravlje.

U jednom ispitivanju koje je obuhvatilo stotinu gojaznih žena dobrog zdravstvenog stanja otkriveno je da su one žene koje su pet puta izgubile kilograme u proteklih 20 godina (i, očigledno, ponovo ih vratile) imale za trećinu slabiji imunitet od podjednako gojaznih žena koje su održavale stabilnu telesnu težinu. Plus, žene koje su tokom pet godina uspele da održe istu telesnu težinu imale su za 40 odsto jači imunitet od žena kojima je težina ostala ista u periodu od dve godine.

O čemu se ovde radi? Stručnjaci pretpostavljaju da je stvar u tome što dijeta predstavlja veliki stres za organizam, a stres slabi imunitet. Ono u šta još uvek nisu sigurni jeste zašto veće oštećenje imuniteta donosi variranje telesne težine nego samo deo s gubljenjem.

Zaključak? Gojaznost donosi zdravstvene tegobe, u to nikakve sumnje nema. Zato bi trebalo kombinovati dijetu i fizičke aktivnosti, kako bi višak kilograma „otišao“. Ipak, zdravstvene tegobe donosi i jo-jo efekat, tako da, ako ćete držati dijetu, bolje bi bilo da ta dijeta uspe – i da se kilogrami ne vrate. Drugim rečima, ako niste sigurne da ćete biti u stanju da istrajete u dijeti i u vežbanju i da se nećete čim završite s dijetom baciti na hranu koja će vas ugojiti, bolje je po vaše zdravlje da s dijetom i ne počinjete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar