Čokolada bez krivice

Luda želja za čokoladom i njeno ispunjenje u vidu konzumacije ukusne slatke table predstavlja pravu katarzu, sublimaciju prijatnosti koja nam je neophodna u datom trenutku. Nakon uživanja u savršenstvu čokolade, često sledi neprijatno otrežnjenje (kajanje i izračunavanje prekomernih kalorija samo su neki od mogućih „simptoma“).

Da bi se ovakve dileme predupredile i izbegle, potreban je radikalan stav. To znači – ili jesti čokoladu u harmoniji i savršenom zadovoljstvu ili se odlučiti za stalnu apstinenciju (najčešće motivisanu težnjom ka „vitkoj liniji“ i iluzijom o lepoti manjka kilograma).

Predlažemo, ipak, prvu poziciju. Život je kratak i ne treba ga trošiti na besmislena mučenja (samo zato da biste za 30 godina mogli da kažete unucima: „Vidiš kako je baka bila mršava dok je bila mlada.“). Zadovoljstvo koje nam pruža nepce ponekad je neuporedivo sa ostalim zadovoljstvima. Pomislite samo na belu čokoladu, čokoladne prelive na tortama, kremom punjene čokoladne bombone i ostale perverzije koje svet čokolade svakodnevno nudi. Naravno, to ne znači da čokoladu treba jesti iz nervoze ili dosade (to je dvostruka krivica), već sa punom pažnjom i veštinom posvećene osobe – uživajući u svakom zalogaju koji se topi na jeziku.

Možete postati i ekspert – pravi znalac, čije sofisticirano čulo ukusa razlikuje i najmanje nijanse, kvalitet i falsifikate. Konzumacija čokolade je umetnost kojoj se treba prepustiti, dok dnevno izračunavanje bilansa kalorija treba ostaviti onima koji žele da budu mršavi i – gladni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar