Čudan miris kreme

Kao i većina žena, želite da koži svog lica pružite dobru negu. U tu svrhu potrudite se da nabavite zaista dobru kremu – jeste da uopšte nije jeftina, ali verujete da, ako je zaista kvalitetna, vredi novca koji ste dali. U početku, krema se zaista fino pokaže – ali relativno brzo počne čudno da miriše. Pitate se o čemu se tu radi i da li smete uopšte da je koristite.

U ovakvoj situaciji odmah se pomisli na grešku proizvođača kreme. Međutim, ne mora uopšte da se radi o tome. Kozmetički preparati mogu da se inficiraju i posle završenog procesa proizvodnje, a patogene bakterije koje dospeju u njih mogu da izazovu fizičko-hemijske promene. To znači da se sastav kreme, pa i njen miris, mogu promeniti, te da može doći do gubitka kvaliteta preparata.

Najčešći uzrok naknadnog „kvarenja“ preparata je neadekvatno skladištenje (potrebno je da držite preparat u suvoj i tamnoj prostoriji), a može da bude i neadekvatna ambalaža ili prisustvo prašine (ako preparat nije bio dobro zatvoren).

To nije sve. Prilikom upotrebe svaki preparat izložen je uticaju vazduha; uz to, i nedovoljno čiste ruke mogu da unesu patogene bakterije u preparat. Kao što vidite, mnogo toga može da pođe naopako (mada, srećom, neće ići po Marfijevom zakonu, da će sve što može poći naopako i poći naopako – najčešće će sve biti u redu). Ipak, ostaje pitanje šta da radite ako vam se tako nešto desi.

Ako vam je žao da bacite ostatak kreme koju ste skupo platile, možete je koristiti i dalje, ali na manje osetljivoj koži nego što je koža lica – recimo, možete je koristiti kao kremu za ruke. Novi sadržaj kreme uvek zahvatajte malom plastičnom špatulom, jer ćete na taj način izbeći mogućnost unošenja neželjenih mikroorganizama u kremu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar