„Čudo“ zvano lavanda

Lavanda je biljka prijatnog mirisa; najčešće se upotrebljava za osvežavanje vazduha u prostorijama, kao i za osvežavanje mirisa odeće (pored toga, odbija i moljce). Ipak, lavanda može imati i mnoge druge svrhe – ona je u pravom smislu reči višenamenska biljka. Evo za šta je sve možete upotrebiti.
Aromatična kupka: miris lavande (u obliku eteričnih ulja koja ćete dodati u kupku) opušta i poboljšava raspoloženje. U kupki možete uživati sami, ili je možete pripremiti svom dragom, ili, zašto da ne, u njoj uživati oboje. Ako nemate ulje od lavande, sasvim lepo mogu da posluže i kesice sa osušenom lavandom.
Lavanda se na više načina koristi u kozmetici. Ukoliko pomešate malo lavandinog ulja s bademovim uljem, dobićete mešavinu koja "čuda čini" za ogrubelu kožu. Uz to i divno miriše, pa će vam, pored kože, popraviti i raspoloženje.
Kao što smo već rekli, lavanda ima veoma prijatan miris. Zbog toga je odličan saveznik u borbi sa zagušljivim vazduhom – osvežava i neutrališe neprijatne mirise. Zato se često koristi u proizvodnji sprejeva za osvežavanje vazduha, dezodoranasa i preparata za negu stopala.
Kesice sa osušenom lavandom odlična su stvar; nekoliko takvih kesica možete staviti i u orman sa odećom. Garderoba će vam mirisati sveže a i moljci će je izbegavati.
Još jedna namena za kesice sa osušenom lavandom: za slatke snove. Stavite jednu kesicu sa osušenom lavandom ispod jastuka. Eterična ulja koja će se polako oslobađati obezbediće vam zdrav i prijatan san, kao i buđenje u dobrom raspoloženju.
Lavandu možete naći u specijalizovanim prodavnicama, ili prošetajte do pijace – i tamo se često može naći. Uživajte u prijatnom mirisu i dobrom raspoloženju!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kupkalavandalekovito biljeodećaraspoloženje
Komentari (0)
Dodaj komentar