Čuli su vas da ih ogovarate

Razni kiksevi od kojih vas bude sramota mogu se desiti, a jedan je i ovaj iz naslova: kažete nešto neprijatno o nekoj osobi, a onda shvatite da je ona dovoljno blizu da bi vas čula, i da vas i jeste čula. U takvoj prilici poželjno je poneti se kao odgovorna, odrasla osoba, umesto kao dete koje pokušava da zataška krivicu.
Dešava se. Pričate s ljudima na nekom okupljanju, i kažete nešto "otrovno" o nekome. To svakako nije pozitivna stvar, ali ljudi smo, ne ponašamo se uvek kao anđeli, niko ne može uvek da bude fin i sladak. I nekad se desi da je osoba o kojoj smo rekli nešto neprijatno tu, blizu nas, i da nas je čula. Svakakve emocije osetite tada: strah, neprijatnost, stid, ljutnju… I moguće je da reagujete u ljutnji i strahu, i samo pogoršate situaciju.
Čest postupak, kad nam se tako nešto desi, jeste da reagujemo defanzivno, da nešto nespretno pokušamo da objasnimo, ili da se ponesemo agresivno i dodamo još neku uvredu, po principu da je napad najbolja odbrana. Ali, bilo bi dobro setiti se, koliko je ljudski moguće, da niste vi napadnute u toj situaciji, da je krivica za izgovorene reči na vama, i da je i odgovornost za te reči na vama.
Šta učiniti kad vam se omakne takva greška? Izviniti se, reći da vam je žao što je ta osoba to čula i da niste tako mislile. Ukoliko ono što ste rekle nije bilo baš jako otrovno ni "pljuvački", stvar bi mogla brzo da se završi vašim izvinjenjem. Ukoliko ste pak bile zaista jako neprijatne u svom komentaru, moguće je da ćete morati malo više da otrpite, i još da se izvinjavate, možda i da smislite još neki način da se iskupite za svoje reči. Nije prijatno, znamo, ali kao što ste mogle neoprezno da kažete to što ste rekle, možete i da snosite posledice – na kraju krajeva, da je o vama neko rekao nešto slično, ni vama ne bi bilo dovoljno: "Ups, izvini."
Dešava se, bude neprijatno i vama i toj osobi, ali ako se ponesete kao odrasla osoba i prihvatite odgovornost za svoj postupak, najčešće ne bude dugotrajnih negativnih posledica. Uz to, takva prilika bude i dobra lekcija da je poželjno paziti šta pričate – lekcija koja nam svima ponekad dobro dođe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kiksneprijatnostnepristojnostogovaranježene
Komentari (0)
Dodaj komentar