Da je devojčica, još i nekako…

U najvećem broju slučajeva majke se brinu o svojoj deci, ali, nažalost, ima i onih koje to odbijaju da učine, nema ni drugih u blizini koji bi mogli ili hteli da pomognu, i dete se uglavnom brine samo o sebi. Neretko se desi da je stav okoline da je takvo ponašanje prihvatljivije ukoliko je u pitanju ćerka nego ako je u pitanju sin.
Na kakvo ponašanje majke mislimo? Na ono kada žena odbije da sprema hranu svom detetu, da mu pere stvari, pomogne koliko može oko škole, oko raznih problema s kojima se svako dete susretne, i onda to dete vrlo rano počne samo da se brine o sebi, nekada već i u predškolskom uzrastu nauči da samo uzme hranu, vremenom nauči i da skuva ponešto, da opere sebi odeću, da se nekako snađe kad mu za nešto treba pomoć… Zaista će malo ko smatrati da je ovakvo ponašanje majke, osim ako zbog nečega nije sposobna da se stara o svom detetu, prihvatljivo, ali ako je dete dečak, nije retkost čuti izjave tipa: "Ajde da je u pitanju curica, ali kako će on, jadan…". Ideja iza takve izjave je da će se devojčica pre snaći s kuvanjem, pranjem i slično nego dečak, kao da su dečaci u tim stvarima nesposobniji od devojčica, i kao da i devojčicama nije potrebno isto toliko majčine ljubavi kao i dečacima.
Ovakav stav je, između ostalog, uvreda za muškarce. Kao da su muškarci zbog nečega genetski nesposobni da nauče da kuvaju, da koriste veš-mašinu, da se brinu o sebi. To što ima i odraslih muškaraca koji navedeno ne umeju nema veze s njihovim polom, već s time što ih je neko naučio da je to ženski posao i da je sramota da se muškarac bakće s time; nije retkost da mušku decu niko i ne pokuša da nauči tome da nešto skuvaju, da operu odeću, da zakrpe ono što se pocepalo, prišiju otpalo dugme, opeglaju odeću… Tradicionalna podela uloga nije jedina moguća ni jedina ispravna, a što se stvari kao što su kuvanje, pranje i slično tiče, jednostavno je: svako, bez obzira na pol, trebalo bi da nauči da skuva bar ponešto ako želi da jede kuvano; ako želi da bude čist, trebalo bi da nauči da se opere, a ne da zavisi od drugih. Naravno da kasnije može da dođe, po dogovoru, do podele poslova, pa će neko češće biti zadužen za pranje i kuvanje, a neko ređe, zavisno od toga ko kakve obaveze ima, ali pol nema veze sa sposobnošću nekoga da obavlja tu vrstu poslova.
Baš kao što i odbijanje da se vodi računa o sopstvenom detetu nije ništa prihvatljivije samo zbog toga što je dete muško ili žensko.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaproblemivaspitanjezene
Komentari (0)
Dodaj komentar