Da kuća zamiriše

Jeste, imate puno posla i pretrpane ste obavezama, ali baš volite kad vam je kuća čista i uredna i dobro provetrena. Tada, nekako, odiše svežinom – milina! Da li ste znale da taj utisak možete pojačati blagim mirisima nekih biljaka? Recimo, ružinim laticama, ruzmarinom, lavandom, korom cimeta, semenom karanfilića ili grančicom bosiljka. Nije neki trošak, a efekat je zaista prijatan.
U dnevnoj sobi, recimo, možete na nekoliko mesta postaviti činijice sa aromatičnim travkama i cvećem – sa onim biljčicama čiji vam se miris dopada. Pored toga što će vam soba prijatno mirisati, ove činijice mogu biti i atraktivan ukras. Ako nemate zgodno mesto za takve činijice, možete biljke staviti u kesice od gaze ili čipke, a njih okačiti na zid ili rasporediti po sobi.
Za spavaću sobu zgodni su mirisni jastučići ispunjeni osušenim cvetom lipe, kamilice, melise, lavande, nane ili ružinim laticama. To su sve blagi mirisi – za spavaću sobu nisu dobri jaki mirisi, jer vam mogu poremetiti san.
U kuhinji su najprikladniji mirisi začina. Tako će lepo izgledati i blago mirisati buketići začinskih trava – lavande, lovora, ruzmarina… Lep ukras je i nekoliko komada kore cimeta, uvezanih dekorativnom trakom ili nekoliko zrna anisa u čaši.
Miris ume da bude problem u ormanima koji se ne provetravaju ili je u njima zbijena odeća – tada se javlja miris ustajalosti. Listići nane će uspešno otkloniti miris vlage, a za otklanjanje mirisa ustajalosti dobre su platnene kesice napunjene cvetovima lavande (to će, takođe, rasterati i moljce), ružinim laticama, listićima rezede i melise, a mogu da posluže i komadići pomorandžine kore.
Postavljanje bilo kojeg od ovih mirisa ne zahteva neki napor, a boravak u tako namirisanoj prostoriji postaje izuzetno prijatan. Prosto da vaša porodica jedva dočeka da stigne kući i da ne želi da izađe odatle!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kućamirisosveživačpotpurivazduh
Komentari (0)
Dodaj komentar