Da li se dovoljno zabavljate?

Umorne ste, bezvoljne, nemate energije… Kako bi i bilo drugačije, rekle bi neke žene, kada ste pretrpane poslovima, stalno izložene stresu i treba da zadovoljite prohteve mnogih (šefova, muža, dece, prijatelja i prijateljica, koji svi imaju neke probleme a vi, naravno, želite da im pomognete…)? U redu, obaveze imamo svi, ali uvek je moguće naći nešto vremena i za sebe – makar samo malo, jer i to malo vremena može mnogo da nam pomogne.
Istraživanja su pokazala da nedostatak energije može da znači da ne poklanjate dovoljno pažnje svojim duhovnim potrebama. Ukoliko u prevelikoj meri zapostavljate sebe, to može dovesti do posledica kao što su opšta slabost ili hroničan umor i nervoza. Ako se i vi ovoliko loše osećate, ili se ne osećate baš tako, ali i ne želite tako da se osećate, evo šta možete da učinite (odaberite jednu ili više stavki sa spiska, prema sklonostima i mogućnostima).
Čim se probudite, pomislite na nešto specijalno i osmislite neku lepu stvar koju ćete učiniti za sebe. Može da se radi o susretu sa prijateljicom, ili o iznajmljivanju filma koji ćete odgledati zajedno sa mužem kad deca odu na spavanje, ili… Bitno je da tu aktivnost ostvarite – i to da je planirate i za nju odvojite posebno vreme, a ne da je ostvarite tek kad zadovoljite potrebe svih oko sebe.
Za "bistrenje uma" i priliv energije može da vam posluži i neka sasvim jednostavna aktivnost, kao što je telefonski razgovor s prijateljicom, ili razmena trača s koleginicom. Ispitivanja su pokazala da razgovor između pilota i kopilota izoštrava njihovu budnost i moć zapažanja detalja.
Smeh je uvek lekovit – opušta, zbližava i donosi novu energiju, da i ne spominjemo koliko poboljšava raspoloženje. Mnoga istraživanja pokazuju da je dovoljno da pogledate komediju ili epizodu humorističke serije (podrazumeva se da vam se tip humora u toj komediji ili seriji mora dopadati) pa da vam slabost bude otklonjena za 50%.
Masaža je izuzetno korisna, i to ne samo za opuštanje mišića ili otklanjanje bolova. Nekoliko studija pokazalo je da su osobe koje su dva puta nedeljno išle na masažu (ta masaža je trajala samo 15 minuta) za kratko vreme osetile veliki priliv energije i dobrog raspoloženja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

duhovne potrebeodmorzabava
Komentari (0)
Dodaj komentar