Da li ste radoholičar? (2)

Još jedan čest uzrok radoholizma je želja za samopotvrđivanjem. Dobro obavimo posao i budemo adekvatno nagrađeni za to (novcem, pohvalama i sl.). Osećaj je fenomenalan, pa se trudimo da ga ponovimo, opet i opet i opet. To se naročito često dešava osobama koje nemaju uspeha u drugim životnim oblastima (ljubavni život, društveni život, porodica…), pa zato svu svoju energiju i ambicije prebacuju na posao. U ovom slučaju, radoholizmom se zapravo prikriva kompleks niže vrste i kompenzuju neuspesi na neposlovnom planu.

Postoje i oni koji izgledaju kao da puno rade; primećivali ste sigurno takve još u srednjoj školi; to su bili oni koji svakog časa nešto zapitkuju, iznose predloge po principu „što na umu, to na drumu“; kad su redari, uvek brišu tablu jako užurbano, kad nastavnik već uđe u učionicu… Na poslu, oni uvek izgledaju kao da su pretrpani papirima, stalno trčkaraju unaokolo i nešto dovikuju, po sto puta dnevno izlažu šefovima svoje „briljantne“ ideje o kojima prethodno nisu ni razmislili. To su veoma nesigurne osobe koje, uprkos prezaposlenom izgledu, konkretno urade jako malo. Oni su ubeđeni da su nesposobni (iako često to nisu, samo ako bi zastali, razmislili i racionalizovali svoj rad) i u panici su da i drugi ne primete njihovu nesposobnost.

Postoji još jedna kategorija radoholičara. To su oni koji ne umeju racionalno da rasporede vreme, niti da procene svoje mogućnosti. Oni će obavljati svaki, pa i najbeznačajniji zadatak koji im šef zada (recimo, obaviće i ono što bi zapravo bio posao kurira, u firmi koja ima plaćenog kurira), i to slepo, bez ikakvih pitanja. Takvi ljudi ne umeju da procene prioritet zadatka, kao ni to da li je ono što zahteva šef uopšte izvodljivo onako kako je to šef zamislio. Zato će mnogo energije straćiti potpuno bespotrebno, a neće imati baš neki učinak.

Kako se izlečiti od radoholizma (govorimo o izlečenju, jer u nekim slučajevima to zaista jeste poremećaj)? Pristupite problemu marljivo kao i poslu; razmislite koji je zapravo vaš problem koji pokušavate da „utopite“ u radu. Ako je neophodno, potražite pomoć stručnjaka – zato i postoje. Jednom kad locirate problem, pristupite mu kao i radnom zadatku u firmi – rešite ga efikasno, kao što samo vi umete (i opet, ako vam ne uspeva, obratite se stručnjaku – niko nije savršen baš u svemu i svakom je nekad potrebna pomoć). Nagrada za rešenje biće prilična – vaš život u znatno boljem izdanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar