Da li su Playboy modeli premršavi?

Njeno ima je Irina i ona je iz Rusije. Ova zgodna plavuša je jedna od onih koje se pojavljuju u januarskom izdanju lista Playboy. Ali njena visina i težina – 180 cm i 54 kilograma – pokazuju da je klinički neuhranjena. Izgleda da nije jedina. U jednom skorašnjem istraživanju došlo se je do rezultata koji pokazuju da je čak sedam od deset Playboy modela između 1978. i 1998. klinički neuhranjeno.

U istraživanju se zaključuje da pošto Playboy lepotice simbolizuju „idealne“ žene, 70% izrazito mršavih modela, ukazuju na to koliki je pritisak društva na žene da izgledaju „savršeno“. Ovim se objašnjava veliki broj poremećaja u ishrani i nezadovoljstvo sopstvenim telom. Slike ne govore sve. Svi ovi modeli u magazinu izgledaju kao veoma zdrave, mlade osobe. One svakako ne izgledaju kao neko ko je pod rizikom od anoreksije ili rane smrti zbog mršavosti. Ali ono što se bazira na brojkama govori da je upravo tako.

Istraživači su koristili formulu za izračunavanje indeksa telesne mase (težina u kilogramima, podeljena sa, visinom u metrima na kvadrat). Po ovoj klasifikaciji, imate normalnu težinu ako vam je indeks telesne mase od 18.5 do 20.5, povećana težina je ako je indeks između 25 i 30, a ako je preko 30 težina je značajno preterana, a ako imate indeks telesne mase manji od 18.5 onda ste previše mršavi. Prosečni indeks telesne težine Playboy modela je u toku 20-godišnjeg perioda bio 18.1. 70% modela je dostiglo vrednost ispod 18.5. Osam od deset modela je imalo 15% manju telesnu težinu od idealne – to je kriterijum koji karakteriše anoreksiju.

Stručnjaci koji su radili na ovom istraživanju kažu da žene ne bi trebalo da pokušavaju da dostignu ovu težinu. Indeks telesne težine ispod 18.5 je veoma nezdrav. Povećava se rizik od smrti i rizik od poremećaja u ishrani.

Naglašava se da je moguće da su devojke malo smanjile težinu i „izdužile se“ prilikom popunjavanja formulara. U svakom slučaju, najveća briga je u tome što se mali broj kilograma ceni kao ideal.

Bill Farley, direktor komunikacija u američkom izdanju popularnog magazina, smatra da je ova studija čisto gubljenje vremena jer brojke koje devojke daju nisu „naučno dokazane“. „Ovde nije kao u vojsci – ne skidamo ih i ne kažemo „Okej, dušo, stani na vagu““, kaže. Bilo kako bilo, „debeljucama“ nije lako da izdrže pritisak okoline. Nema mnogo opcija, možemo da se bacimo na kupovinu raznih sredstava za mršavljenje, da držimo sulude dijete ili da prihvatimo da ipak ne možemo da dostignemo neki takozvani „ideal“. Zar nije lepše voleti sebe i ne menjati se svaki put kada se promeni trend, tj. način na koji izgledaju devojke na duplerici Playboy-a? Učinite sebi uslugu – poštujte svoje telo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar